Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архангелова задушница е, отдаваме почит на загиналите военни

| обновено на 07.11.20 в 09:36
Снимка: БГНЕС

В събота преди големия християнски празник Архангеловден у нас се прави помен за починалите. На Архангелова задушница, наричана още Мъжка задушница, православната ни църква отдава почит и вечна признателност на офицерите и войниците от редовете на Българската армия, загинали на бойните полета.

Водени от мисълта за безсмъртието на човешката душа и съществуването на вечен живот православните християни отдават днес молитвена грижа към покойниците. Вярващите измолват прошка от Бога и упокой на душите на починалите, които се нуждаят от милостта и добротата на Небесния Отец, за да намерят утеха. 

Денят има и благотворителен характер. Наред с молитвите, Църквата насърчава в памет на покойника да извършим акт на милосърдие към бедните и нуждаещите се. 

Молитвените възпоменания за починалите се извършват три пъти в година – преди празниците Месни Заговезни, Петдесетница и Архангеловден. задушница винаги се чества в съботен ден, защото тогава Исус Христос е бил също Покойник, с тялото си в гроба. 

Във всеки православен храм в страната на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Врачанският митрополит Григорий заяви пред кореспондента ни Ива Антонова:

„Светата Православна църква е отредила няколко пъти в годината да имаме тези дни – Задушница, да се помолим за душите на всички починали отвека православни християни. За всички тези, които ние сме забравили, но Бог помни. За всички тези, които може би са останали без погребение, паднали на бойни полета, безследно изчезнали, да отправим и за тях своята молитва, защото всички едно сме в Христа. Нека Бог да ги прости и да им дарува вечен живот. Амин“.

За Архангелова задушница Центърът за градска мобилност в столицата разкрива допълнителни трамвайни, тролейбусни и автобусни линии, подчерта дежурният служител в Центъра Борислав Атанасов.

Информация може да бъде намерена на сайта на ЦГМ, както и на тел. 0700 13 233.

Панихида, в знак на признателност към загиналите ни воини, ще бъде отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала в София ще бъдат президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военни почести ще има и в Пловдив, Варна, Асеновград, Бургас.

Със заупокойна молитва, шествие до Военното гробище музей и полагане на цветя на Архангелова задушница ще бъде почетена в Добрич паметта на загиналите български войни. Инициативата е организирана от община Добрич, Регионалния клуб „46-и пехотен добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“ и Регионален исторически музей.

В най-голямото Военно гробище са погребани войници и офицери от армиите, водили бойни действия край град Добрич на 5-7 септември 1916 г. по време на Първата световна война, както и в последвалите сражения на Добруджанския фронт, приключили през 1917 г. Събитието започва със заупокойна молитва от 9.00 ч. пред църква „Св. Георги“, от където тръгве шествието. 

Първото голямо поклонение е организирано от добричлии на 4 септември 1917 г. След възвръщането на Южна Добруджа към България на 7.09.1940 г. шествията са подновени. 

На територията на Военното гробище има над 500 надгробни паметника на загинали от различни националности и религии. Пред всеки надгробен знак, където почиват тленните останки на загиналите войни, днес ще бъде положено цвете.

В Кюстендил, за да се улесни придвижването на гражданите до траурните паркове,  пътни полицаи ще регулират и ще подпомагат движението.

От общинската администрация във Видин са почистили двата гробищни парка в града, на входовете ще има пропускателен режим. Служители от звено „Охрана“ ще следят за спазването на дистанция и носенето на защитни маски.

В Бургас ще бъде отдадено специално внимание на няколко заслужили бургазлии, покойници, сред които е поетесата Петя Дубарова.

Възпоменанието ще се проведе на площада пред Дом на покойника в Гробищен парк - Бургас.

От Областната дирекция на МВР - Бургас и охранители на общината ще следят за правилното придвижване и спазване на реда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишна жена от Севлиево е с опасност за живота след побой

28-годишна жена от Севлиево е с опасност за живота, след като мъжът, с когото живеела на семейни начала, ѝ нанесъл побой. Насилникът е задържан. Жената, жертва на насилие, е била приета в кома в спешното отделение в Габрово миналата вечер. Черепно-мозъчна травма и счупени ребра са установили лекарите, които се борят за живота ѝ.  От болницата..

публикувано на 01.10.24 в 13:44

Правителственият самолет излетя за Бейрут, за да евакуира втората група българи

Малко след 13 часа правителственият "Еърбъс" излетя за Бейрут, за да евакуира втора група българи, които искат да напуснат Ливан.   В понеделник 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух от Ливан.  Втората група българи е готова за евакуация от Ливан: Имаше отново бомбардировки до нас До..

публикувано на 01.10.24 в 13:38

Проф. Владимир Чуков: Най-опасното би било излизането от локализираната територия на конфликта

Най-опасното би било излизането от локализираната територия на конфликта.  Това каза пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков и подчерта, че  има предположения, че "Хизбула" ще се опита да изнесе сблъсъка на територии, които са извън Близкия изток,  и не случайно израелските посолства са затегнали мерките за сигурност: "Хизбула" е способна на..

публикувано на 01.10.24 в 13:19

Стачка отмени полети от България до Белгия

Един пристигащ вечерен и един заминаващ също вечерен полет за София от летище Завентем в Брюксел са отменени. На Шарлероа е анулиран един пристигащ полет от Варна. От Завентем няма да излети нито един самолет, не се допускат и част от пристигащите полети. Стотици полети на "Райън еър" пък са анулирани на Шарлероа.  И двете летища са..

публикувано на 01.10.24 в 13:10
Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Полагаме усилия да транспонираме директивата за минималната заплата

"Полагаме усилия, за да транспонираме директивата за адекватните минимални работни заплати така, както е разписана. Процесът не е лесен". Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов при откриването на двудневна международна конференция. Той увери, че министерството работи заедно със синдикатите и работодателите, за да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:55
Петя Георгиева, ИПИ

Петя Георгиева: Моите очаквания са, че ще се върви към увеличаване на пенсионната възраст

Хората все повече се интересуват какво им се полага като профилактични прегледи и изследвания, а те са съобразени с възрастта на човек и насочени към откриване на социалнозначими заболявания. Това разказа пред "Хоризонт" д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар в Хасково и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Той се..

публикувано на 01.10.24 в 12:50

Започва новата академична учебна година на Софийския университет

Новата академична учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ беше официално открита в Аулата в Ректората. Учебната 2024-2025 година на Софийския университет беше официално открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Нека Софийският университет да продължава да бъде истината и свободата, които да ни..

публикувано на 01.10.24 в 12:30