Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките в България са съвсем правилни

Доц. Мангъров: Този вирус не се лекува с антибиотици, аспиринът помага

Няма как тази инфекция да не мине през всички хора

Доц. Атанас Мангъров
Снимка: Стаматина Никова, БНР

"Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите", каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всички пациенти с коронавирусна инфекция. Той уточни, че всички лекари са на първа линия, а неправилно е да се определят само едни от тях като работещи на първа линия.

"Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година", обясни инфекционистът. 

Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици:

"Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи".

По думите на доц. Мангъров препоръката за приемане на аспирин е защото той е средство срещу съсирването на кръвта:

"Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. ... На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород". 

Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород.

Той повтори отново препоръката си за "супички, чайчета и аспирин" и каза, че личните лекари не трябва да трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението. Доц. Мангъров препоръча още на общопрактикуващите лекари да спазват всички мерки, за да не се заразяват.

"Не бива да се забравя, че Covid-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Носенето на предпазни средства се учи още в университета. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения".

Мерките в България са съвсем правилни, беше категоричен доц. Мангъров и уточни, че изключително важно е да бъде включена доболничната помощ в борбата с вируса.

Инфекционистът подчерта, че хората, които лекува, му имат доверие. Той заяви, че не трябва да се извинява за съветите, които е давал в началото на пандемията:

"При този вирус смъртността е много малка и това не позволи той да изчезне през летните месеци".

Във връзка със спора дали да е онлайн, или присъствено образованието, инфекционистът се обяви против дистанционното обучение на учениците и заяви, че то е химера и само осакатява образованието на децата

Интервюто на Даниела Големинова с доц. Атанас Мангъров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Костадин Ангелов

Костадин Ангелов: Няма разбиране за мерките, ново затваряне ще изкара хората на улицата

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове  ще влезе   в зравната система - това съобщи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това е разписано да се случи при достигане на..

публикувано на 11.11.20 в 09:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Лилиан Никифорова: Има сериозен проблем с контрола по изразходване на медийните пакети

Някои медии започват да разчитат основно на приходите, формирани по време на кампания. За това предупреди в ефира на БНР Лилиан Никифорова, Институт за развитие на публичната среда. Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас..

публикувано на 30.09.24 в 08:29

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на..

публикувано на 30.09.24 в 08:15
Д-р Николай Брънзалов

Десислава Николова: Лекарите не допуснаха политиката да влезе в БЛС

" Това, което направиха лекарите, е да не допуснат политиката да влезе в Лекарския съюз ".  Това е коментарът на журналиста Десислава Николова след избора на д-р Николай Брънзалов за председател на БЛС. Другият кандидат за поста беше бившият..

публикувано на 30.09.24 в 08:14