Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как компаниите да се адаптират към новата реалност, за да оцелеят на пазара

Снимка: Pixabay

Следващата вълна на дигитална трансформация, провокирана от кризата или не, вече е тук и това изправя фирмите пред предизвикателствата на новите технологични решения. Как компаниите да се адаптират към новата реалност, за да оцелеят на пазара?

Covid кризата наложи безпрецедентни темпове на промени за бизнеса, където скоростта, финансовата стабилност и гъвкавите решения са от първостепенно значение. А отговорът към потребността на клиентите и пазара, по-отзивчив и по-продуктивен.

Твърде високи ли са тези изисквания към компаниите и как те биха могли да трансформират своите бизнеси в кризата, оказва се, не е непосилна задача, стига мениджърите да разберат и подредят своите приоритети. И успяват тези, които на първо място сред тях поставят хората като най-важния потенциал за всяка фирма. Това сподели пред БНР Ваня Манова - регионален директор за България на мултинационална корпорация за финансови разплащания:

"Още от началото на кризата, основните послания, които получавахме от мениджмънта на компанията, бяха точно, че всички да се чувстват безопасно, че компанията мисли за тях, че никой няма да остане без работа заради кризата. ... Стресът беше изключително голям, но ние се чувствахме сигурни и спокойни в тази среда и това ни даваше възможност да се адаптираме и да реагираме в променената обстановка". 

Оттук нататък, какво се променя за компанията? - другия съвет на топмениджмънта в случая - работата за партньорството и с партньорите - да измести цифрите и плановете, и това, по своему, се отплаща именно върху резултатите:

"Ние малко или много бяхме готови да реагираме от първия ден в тази ситуация. За дигитализацията на големите, на тежките бизнеси са нужни години, но сега... На нас ни отне години да убеждаваме търговците за ползите от картовите и безконтактните разплащания. Сега те сами караха хората да им плащат безконтактно, за да не се налага да пипат пари. По същия начин е и с мобилните разплащания - съвсем естествено е вече за много хора да имат всичко в техния телефон. И портфейлът им да е в телефона им. ... Помогнахме на много малки търговци да общуват във "Вайбър" със своите клиенти и да могат да продават във "Вайбър". 

Според дигиталните експерти в тази ситуация вероятно не най-силните, а най-бързите ще оцелеят, и затова IT секторът е сферата, която може да помогне и на другите да трансформират своя бизнес. Особено предвид изтъкваните предимства на страната ни именно в тази област. Но защо едни успяват, а други не могат да се справят - отговаря Мирослав Петров - изпълнителен директор на компания за консултантски IT решения:

"Най-големите ни проблеми са в самите нас. Страховете ни са най-голямото предизвикателство, което срещаме. Ако компаниите не могат да се променят и не могат да минат този мост на времето, голяма част от тях няма да продължат да съществуват. историята го показва това много пъти. То не е лошо непременно, защото ще се появят нови компании, защото на пазара няма празни пространства. Ще могат да оцелеят само тези, които са гъвкави и адаптивни". 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йохансон: Надявам се България и Румъния да бъдат приети в Шенген по суша до края на мандата

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша още до края на нейния мандат. На влизане за Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург тя заяви: "Двете решения, които се надявам да видя преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешния контрол за..

публикувано на 10.10.24 в 13:13
Екатерина Захариева

Няма установен конфликт на интереси при Екатерина Захариева

Българската кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.  Ресорът ѝ е научни изследвания, иновации и стартъпи.  На изслушването са поканени и членове на комисията по култура. Проверката на правната комисия приключи, няма установен конфликт на..

публикувано на 10.10.24 в 13:12

Три населени места в Монтанско остават на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим -  Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци.  В девет места е премахнат въведеният през август режим. От ВиК - Монтана обясниха, че причината е намалената консумация на вода.  През лятото по селата питейната вода се използва за поливане на..

публикувано на 10.10.24 в 13:05
Българските ученици се завърнаха с 5 медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Пет медала за България от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика

Български ученици се завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Отборът завоюва едно златно, три сребърни и едно бронзово отличие. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Състезанието се състоя  между 3 и 10 октомври в град Катманду в Непал. В надпреварата се включиха повече от 80..

публикувано на 10.10.24 в 12:58

САЩ предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан

Съединените щати предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан, където провежда военни операции срещу групировката "Хизбула".  Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти на нейна територия.   Според израелската армия при атаките в Ливан и Сирия са убити командири от "Хизбула". Ливан съобщи, че петима здравни работници са станали..

публикувано на 10.10.24 в 12:57

Турски кораби с евакуирани граждани, сред които българи, напуснаха Бейрут

От Бейрут потеглиха два турски военни кораба с евакуирани турски граждани, съобщи министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан. Двата плавателни съда доставиха в Ливан хуманитарни помощи и евакуираха турски граждани и по информация на Асошейтед прес и чужденци, сред които и българи. Българи напускат Ливан на борда на турски военен кораб..

публикувано на 10.10.24 в 12:56

Четирима станаха арестуваните при акцията срещу купения вот в Шумен

Нарастна броя на задържаните при полицейската операция в Шумен срещу нарушения на изборното законодателство. Арестувани са четирима души, а шест са регистрираните до момента престъпления, съобщиха от полицията в Шумен, предаде БТА. Двама задържани при спецакция в Шуменско срещу търговията с гласове Проверени са автомобили, питейни и търговски..

публикувано на 10.10.24 в 12:44