Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 000 българи са подкрепили забраната за отглеждане на кокошки в клетки

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение КАЖИ. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел.

Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки, а близо 2 000 компании по света са поели ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. Сред тях са и някои от големите вериги в България.

До края на ноември Сдружение КАЖИ провежда кампания в софийското метро, призовавайки пътуващите да не купуват яйца с код 3 - от клетъчно отглеждане.

Кампанията е под наслов „Разперени криле“, тъй като при такъв тип отглеждане на една птица се пада място колкото лист А4, което не стига дори да разпери крилете си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" са подготвени за асфалтиране

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" вече са подготвени за асфалтиране, съобщиха от Община Враца. В квартала се изпълнява мащабна програма за обновяване на инфраструктурата, която беше разрушена от водния цикъл и поройни наводнения. Следващата седмица във врачанския квартал "Бистрец" ще бъдат асфалтирани десет улици. Освен..

публикувано на 29.09.24 в 15:41
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

В Италия почетоха Силвио Берлускони с филателно издание

В Италия издадоха възпоменателна пощенска марка за политика и предприемач Силвио Берлускони, който 4 пъти е бил премиер на страната.  Филателното издание излиза на рождения му ден -  29 септември. Пощенката марка, посветена на Берлускони, е с тираж над 350 000 броя и с цена от 1,25 евро.  Дело е на Филателния център към Държавния печатарски институт и..

публикувано на 29.09.24 в 15:27
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето сърце" лекари кардиолози, пулмолози и ендокринолози даваха консултации на възрастни и на млади..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени.  Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование . Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Става въпрос за Набил Каук - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула" .  За момента няма коментар от страна на шиитската групировка във връзка с това съобщение на..

публикувано на 29.09.24 в 13:22