Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализ: В предизборни кампании партиите харчат непрозрачно от държавната си субсидия

От Института за правни инициативи твърдят, че органите, които трябва да упражняват контрол, не са достатъчно ефективни

Наталия Киселова
Снимка: БНР

Анализ на Института за правни инициативи е показал, че по време на предизборни кампании партиите у нас продължават да злоупотребяват с обществен ресурс и харчат непрозрачно парите от държавната си субсидия, а органите, които трябва да упражняват контрол, не са достатъчно ефективни.

Освен констатации, участниците в проекта отправят и препоръки.

Доц. Наталия Киселова настоява за ясна дефиниция на това какво е партийна дейност.

"Не е допустимо със средства, които са получени като публични субсидии от страна на политически партии, впоследствие да има предаряване за непартийни цели. След като се случат такива дарения, гражданите си поставят въпроса защо са им толкова високи субсидиите. Всички пари ли са им необходими за партийни цели. Определени обществени поръчки дали се случват по начина, по който трябва".

Тъкмо с обществените поръчки е свързан друг констатиран проблем. Средствата от тях биват наливани в политическия живот, твърдят експертите.

Друго предложение е в отчета на политическите формации да бъде декларирана дейността на доброволците. Политологът Теодор Славев: 

"Едно от предложенията ни е, когато държавен служител участва под каквато и да е форма в кампания, това да бъде декларирано и да се направи регистър, за да се знае ясно и открито кой всъщност участва". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тони Николов

Тони Николов: Църковната дипломация променя отношенията

Изказванията на митрополита Даниил и служението му като патриарх са съвсем различни . Затова при интронизацията на патриарха му събличат митрополитските одежди и обличат нови, защото си в съвършено друга роля. Това променя . Това коментира пред БНР Тони Николов, философ и журналист, главен редактор на Портал "Култура". " Църковната дипломация..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Президентът Румен Радев

Президентът Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Република Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година на форума ще се обсъждат задълбочаващите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика. Румен Радев ще има разговори с гръцкия..

публикувано на 01.07.24 в 13:37

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и  като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийска епархия. Това сподели в интервю пред БНР доц. Д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  И призна, че също бил изненадан..

публикувано на 01.07.24 в 13:29

"Булгаргаз" предлага окончателна цена за природния газ от 58,10 лв./MWh за юли

"Булгаргаз" предлага окончателна цена на природния газ за месец юли от 58,10 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС), по която държавната компания ще продава синьото гориво природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тази цена е с 2,43% по-ниска цена от юнската и е с..

публикувано на 01.07.24 в 13:28

ЕС няма да бърза да поднови преговорите за Брекзит с Обединеното кралство

ЕС няма да бърза да поднови преговорите за Брекзит с Обединеното кралство, дори ако лейбъристите дойдат на власт следващия четвъртък, заявиха високопоставени източници в Брюксел, цитирани от "Гардиън". Източниците посочват, че ще приветстват смяната на правителството, но "дълбоките белези, оставени от консерваторите по време на преговорите..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Поклонници поеха от Велико Търново към Рилския манастир по пътя на мощите на св. Йоан Рилски

20 поклонници тръгнаха от катедралния храм на Велико Търново към Рилския манастир, за да изминат пътя на мощите на св. Йоан Рилски, както това е било направено от рилските монаси пред 555 години.   Поклонническият поход по пътя на мощите на Св. Йоан рилски трябва да стане общонационално движение, за да почетем закрилника на българския народ,..

публикувано на 01.07.24 в 13:03

Разполагат три зарядни станции за електромобили на ключови места в Габрово

Три нови зарядни станции за електромобили ще са на разположение на ключови места в Габрово от това лято. Договорът между Общината и фирмата, която ги монтира, е за срок от 10 години. Новите публични зарядните станции за електромобили в Габрово са три и са с мощност 50 kW. Местата, на които се разполагат, са в близост до спортната зала в..

публикувано на 01.07.24 в 13:02