Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната хазна вече е на дефицит от 183 милиона лева

Снимка: БГНЕС

Държавната хазна вече е на дефицит от 183 милиона лева, сочат прогнозните данни за ноември на Министерството на финансите. За октомври превишението в хазната е било над 654 милиона лева.

Месечният недостиг в държавната хазна не е изненада, но за първи път тази година се появява дефицит и на консолидирана основа.

Сумарно излишъкът от октомври и прогнозираният дефицит през ноември надхвърлят 800 милиона лева в условия, в които разходите от хазната са повече от постъпленията.

Постъпленията от данъци към края на октомври са под 30 милиарда лева, а само от ДДС – един от основните приходоизточници в хазната, са малко над девет милиарда лева.

Редица стоки и услуги, основно в сферата на ресторантьорството, получиха през годината по-ниска ставка и вместо с 20 на сто те се облагат с 9% косвен данък.

От днес влиза в сила още едно облекчение, а именно за доставките на храни по домовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20