Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва „Българската Коледа“, посветена на деца с хронични заболявания

Започна осемнадесетото издание на „Българската Коледа“. То е посветено на децата с хронични заболявания. Президентът Румен Радев обяви началото на благотворителната инициатива в Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев". 

Кампанията 2019-2020 година подпомогна лечението на стотици деца. 17-ото издание на "Българската Коледа" е събрало 2 460 000 лева от дарения, посочи държавният глава. С близо 900 000 лева от средствата са подпомогнати 500 деца с тежки заболявания и увреждания, които се нуждаят от диагностика, лечение, рехабилитация и помощни средства: 

"И е закупена апаратура за 15 лечебни заведения в цялата страна. Затова отправям моята искрена благодарност към всички, допринесли за успеха на "Българската Коледа", за човещината и благородството", каза Румен Радев.

18-ата кампания, която ще продължи през цялата 2021-ва година, е под наслов "Заедно за децата с хронични заболявания. Да превърнем надеждата в реалност":

"Искрено вярвам, че именно в най-тежки моменти солидарността е още по-голяма. Затова нека не забравяме нашите деца, които имат нужда от подкрепа точно сега", каза президентът.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Илков

Илков: Към момента няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти...

публикувано на 02.10.24 в 13:02

МОН даде начало на програмата "Силен старт" за деца със СОП или изявени дарби

Министерството на образованието даде начало на програмата "Силен старт" - в помощ на детските градини и училищата с предучилищни групи за деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.  За пет години се очаква да бъдат инвестирани над 105 милиона лева. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически..

публикувано на 02.10.24 в 12:53

С дарения на местните хора в дупнишкото с. Самораново закупиха пожарогасители за доброволците

10 ранцеви пожарогасители закупиха в дупнишкото село Самораново, като средствата - близо 4 000 лева, са от дарения на местните хора. До тази акция се стигна, след като повече от 20 дни  на 2 300 м. надморска височина под Черни връх в Рила гасиха пожар в изключително трудна местност, а доброволците не бяха оборудвани, поясни кметът Райко Цветков...

публикувано на 02.10.24 в 12:45

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният мъж е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44 афганистанци в микробуса. Превозното средство е било спряно за проверка на автомагистралата от..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Документален филм разказва за бягствата от Северна Корея

Документалният филм "Отвъд утопията" ще бъде показан на 4 октомври на Международния фестивал "София ДокуМентал". Прожекцията ще е от 19 часа в Дома на киното. Лентата разказва за бягствата от Северна Корея.  В студиото на БНР гостуваха две жени, прекосили с риск за живота си телената ограда, която огражда най-затворения режим в света - този в..

публикувано на 02.10.24 в 12:20

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков" 2.  От там уточниха, че темата на заседанието е: "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток".  Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53