Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна кампания за набиране на средства за бездомните кучета и котки във Велико Търново

| обновено на 06.12.20 в 19:59
Снимка: Здравка Маслянкова

Ръчно изработени сувенири, картички и празнична украса продава на Коледния базар във Велико Търново с благотворителна цел сдружението „Приятели на животните“. Средствата са за бездомните животни, поясни доброволецът Йоана Савова:

„Забелязвам масово, който мине от тук, почти всички се спират, гледат нещо да си купи, това означава, че има надежда за добро у хората.

Парите ще се използват за най-различни неща като лечения, някакви спешни операции, главно за кастриране на котки, за храна на приюта за бездомни кучета в Шемшево.

"Там имат нужда от осиновявания, от доброволци. Местата винаги са пълни, няма място за нови случаи да се приемат, а то постоянно има някакви нови и спешни случаи, а доброволци за осиновяване няма, да се грижат за тях, да им дават малко повечко любов. Това е, нищо повече не искат животните“. 

В коледната къщичка на сдружението „Приятели на животните“ може да се донесе и храна, топли дрешки, одеяла, които отиват в помощ на общинския приют за кучета във великотърновското село Шемшево.

С влошаването на метеорологичните условия и със затварянето на заведенията за хранене оцеляването на бездомните животни става още по-трудно, споделя с болка доброволката Йоана Савова:

Кучета и котки в студа, в снега, които не зная как ще оцелеят и тази зима. Заведенията са затворени. Повечето заведения си хранеха определени котки и кучета, които са си харесали, сега не получават помощ от никъде".

Пред коледната къщичка на „Приятели на животните“ във Велико Търново реда си чакаха хора от всякакви възрасти, за да си купят играчка или коледна украса и да оставят пари, с които да бъде оказана адекватна грижа за бездомните кучета и котки:

Всяка година от тук си купувам по нещо, защото е благотворително, да им помогнем, малка подкрепа към бездомните животни“.

„Дори храня животните доста често, имам поне две кутии с храна в колата. Хора сме, трябва да ги храним поне“.

„И аз в чантата имам храна за кучета. Обичам да ги храня. Те няма на кого да разчитат, освен на нас. Просто обичам животните и обичам да им помагам. Не обичам  да виждам животни на улицата, още повече през зимата“.

„Ставам по-емоционална и решавам, че трябва да помогна, да накараме и другите хора не само да си купуват палачинки и храна, а и нещо, което да бъде от полза и на животинките, не само на хората. Животните остават настрана, само тези, които по принцип ги обичат и се грижат за тях, продължават“.

Миналата година сдружението „Приятели на животните“ и неговите доброволци събраха в благотворителната си инициатива на коледния базар във Велико Търново над шест хиляди лева за храна на бездомните животни и за кастрации на домашни и улични котки.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58