Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Оставаме отворени за диалог със Скопие

| обновено на 12.12.20 в 19:43
Снимка: БГНЕС

"България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани", каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение на конференцията "Западни Балкани".

Форумът, който протича онлайн, е организиран от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. В изказването си Захариева увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Според външния министър, Северна Македония е неглижирала предупрежденията относно неспазване на договора за добросъседство.

"Въпреки всичко България остава отворена за диалог, и вярва, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация", отбеляза Екатерина Захариева.

Не може някой, в конкретния случай Република Северна Македония, която 30 години е виждала само и единствено помощ и подкрепа от България, да отвръща с подобно негативно поведение и политика, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в заключителната част от онлайн конференцията "Западни Балкани".

По думите на Каракачанов не може преди да изчистим проблемите, преди да получим ясни уверения, че Скопие и в бъдеще, дори след като стане член на ЕС, няма да предявява малцинствени или териториални претенции, и че ще коригира езика на омразата, да допуснем членството на Република Северна Македония в ЕС да се случи - преди да имаме необходимите гаранции. Това е добре както за България, така и за целия ЕС, защото той няма нужда от допълнителен проблем, аргументира се Каракачанов.

Според него голямата грешка на българските политици е, че смятаха дълго време, че в рамките на добрия двустранен диалог, без да ангажираме другите си партньори, ще решим проблема. В същото време Република Северна Македония разчиташе на лобизъм, за да обясни своята позиция. Поради тази причина българската позиция не беше разбрана пълноценно от всички наши партньори, смята Каракачанов.

Мисля, че ще мине време, надявам се да не е много, защото споровете между Македония и Гърция отнеха 28 години, които Македония загуби по пътя на своята евроатлантическа интеграция. Би било грешка, ако те смятат, че с подобна политика ще издържат още 28 години в спора с България, коментира вицепремиерът и министър на отбраната. Той подчерта, че няма друга тема освен тази за Република Северна Македония, по която всички политици да имат едно мнение и по която обществото да е толкова солидарно. Според него би било грешка, ако в Република Северна Македония смятат, че при промяна на политическата конюнктура в България, някой ще направи отстъпки.

Сред темите, обсъдени днес на виртуалното събитие от редица международни експерти, дипломати и парламентаристи, бяха трансатлантическата връзка с региона, чужди намеси в Западните Балкани, противопоставяне на антисемитизма, както и текущите проблеми и бъдещето на региона, което дискутираха млади лидери.

Форумът, който протече онлайн, е организиран от евродепутата Ангел Джамбазки от партията на европейските консерватори и реформисти, заместник председател на ВМРО, със съдействието на фондацията "Нова посока" /New Direction/. За втори път съорганизатор на събитието е Международният републикански институ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд"..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите , че неговият живот ще бъде много..

публикувано на 30.06.24 в 12:02