Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причините, заради които си подадох оставката, се връщат със страшна сила

Христо Иванов: Президентът да проведе консултации с ЦИК и здравните власти преди да определи датата за изборите

Трябва масово да се ваксинираме, за да си спестим трета вълна на кризата

Снимка: БГНЕС

"Причините, заради които си подадох оставката преди 5 години, сега се връщат със страшна сила. Те са като едни неизчистени бакии, една несвършена работа, която виси като дамоклев меч над България". Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, бивш министър на правосъдието.

Той беше категоричен, че няма прокуратура, което води до невъзможност да се установи законност в страната, а "когато няма законност, не могат да се привлекат чуждестранни инвестиции":

"Когато имаме безотговорност в управлението, защото има хора, на които им е гарантирано, че могат да не се страхуват от наказателния закон, докато продължават мафиотската си игра, което означава, че те могат да крадат и да не си вършат работата. Това води пряко до срив в цели сектори - като здравеопазването. Безотговорността, корупцията и беззаконието имат огромна човешка цена".

Христо Иванов коментира като "законодателен Мики Маус" предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор:

"Ще струва страшно много пари, защото ще има за 7 години един човек, който ще се занимава с 4-5 случая на мандат, което е много за една демокрация, но от гледна точка на това да плащаме заплата на някого за 7 години, е твърде малко".

Според него най-главното нещо е главният прокурор, който ще бъде обект на разследването на този прокурор, трябва да бъде отстраняван, защото на поста си той ще може да осуетява възможността за разследване срещу себе си.

По думите му ВСС са "мажоретен състав на главния прокурор" и по структурни причини не могат да изберат прокурор с достатъчна независимост и характер, който да тръгне срещу главния прокурор.

Иванов припомни как са били "замитани под килима" корупционни афери като т.нар. "ЦУМ гейт", "Двете каки", "Петьо - еврото" и нарече позор Теодора Точкова (бивш главен инспектор към Инспектората на ВСС от 2 април 2015 г.):

"По същия начин стоят и нещата с т.нар. следователи. 400 души, които вземат магистратски заплати, без да вършат работа. Ние плащаме това, за да се поддържат имитации на действия. България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС, но повече и от всички страни в бившия Съветски съюз". 

Във връзка с пандемията и овладяването ѝ Иванов подчерта, че справянето ще дойде от страна на ЕС, а не от правителството в България:

"На сметката на нашето правителство ще бъдат записани нивата на високата смъртност от коронавируса. България можеше да избегне това, но не го направи заради престъпната безотговорност и беззаконие, което цари в страната".

Според съпредседателя на „Демократична България” обществото е загубило окончателно доверието в правителството на Бойко Борисов: 

"Това най-тежко ще си проличи, когато трябва да се изправи пред обществото и да го убеди, че трябва масово да се ваксинираме, а това трябва да го направим, за да си спестим трета вълна на кризата".

Иванов изказа опасение, че президентът Румен Радев не е бил подготвен, когато е посочил датата 28 март като най-възможна за провеждане на парламентарните избори.

"Радев трябва да поеме своята отговорност и да проведе консултации с ЦИК и здравните власти, за да е ясно на гражданите дали могат да бъдат проведени избори на 28 март".

Интервюто на Диана Янкулова с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Елен Бос: Много бъдещи процеси зависят от резултатите от изборите във Франция, Австрия и Чехия

"Идвам с мир" - това ли наистина каза Виктор Орбан с две изненадващи визита тази седмица? В първия ден от седмицата пое ротационното европредседателство. Ден по-късно посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да се съгласи на временно примирие с руснаците, за да отпушел така пътя към преговори за мир, а за финал вчера се появи..

публикувано на 06.07.24 в 10:49
Министерство на земеделието

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е срещу кандидат по процедурата "Инвестиции" в "Технологична и егологична модернизация". В момента..

публикувано на 06.07.24 в 10:16

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в областния център Суми, където бе нарушено водоподаването. Руски въздушни удари в Украйна, Суми..

публикувано на 06.07.24 в 09:57
Тони Николов

Тони Николов: Картината във Франция е доста непредвидима

Картината във Франция е доста непредвидима . След изборите сметките няма да са никак лесни .  Това коментира пред БНР журналистът Тони Николов - главен редактор на портал "Култура". Според него активността на гласуването във Франция може би ще стигне 66%. Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница..

публикувано на 06.07.24 в 09:57

"Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада

Този уикенд - 6 и 7 юли 2024 г., се пренасяме в света на "Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада . Прожекторите са насочени към един от най-емблематичните елементи на Анивенчър - косплея. Какво е косплей: бягство или част от нашата реалност? На какво ни учи?  Това и още детайли за събитието този уикенд..

публикувано на 06.07.24 в 09:55

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските медии, организирана в края на юни за 19-ти път от БТА, традиционно дава възможност както за поставяне..

публикувано на 06.07.24 в 09:35