Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без литийно шествие за Богоявление в Бургас и Русе

В Търговище няма да се проведе ритуалът по хвърляне на кръста, но в Кюстендил, Пловдив, Русе и на много други места ще спазят традицията

| обновено на 06.01.21 в 10:46
Снимка: БГНЕС

Без традиционното литийно шествие, но с ритуал по спасяването на кръста отбелязват днешния празник Богоявление в Бургас. Предвидените традиционни ритуали и събития ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки.

В Бургас Йордановден започна с празнична литургия в катедралния храм "Свети св. Кирил и Методий". Ще бъдат осветени бойните знамена и отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде проведен при ограничено присъствие на военнослужещи.

Тази година литийно шествие няма да има, забранен ще е достъпът на бургазлии до крайбрежната алея, съобщи директорът на общинския отдел "Култура" Петър Парушев:

"Самият кръст ще бъде хвърлен от свещениците във водата, а желаещите да го спасят всъщност ще направят това, тръгвайки от брега, като целта тук е да се избегне струпването на хора".

Всички празнични събития ще могат да се гледат онлайн на страницата на общината.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата. Ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на реката е от 12:30 часа.

Преди литургията ще се проведе и традиционното литийно шествие в централната част на града. Всички участници в ритуала, както и всички зрители трябва да бъдат с маски, предупреди кметът Здравко Димитров. 

В Габрово традицията по потапяне на Богоявленския кръст във водите на Янтра ще бъде спазена. Отменя се литийното шествие на местното свещеничество. Велик Богоявленски водосвет беше отслужен във всички габровски храмове от 10:30 часа.

И в Ловеч ще бъде спазена традицията за освещаването на бойните знамена и хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Осъм. Ловчанският митрополит Гавриил обясни:

„Богоявление, явяването на Света Троица е станало на този ден, Господ е осветил водите и всяка година ние освещаваме водата и за здраве ръсим навсякъде - хора, жилища

В Русе днешният празник ще премине без литийно шествие и без освещаване на бойните знамена. Ще остане обаче обичаят за хвърлянето на Христовия кръст във водите на Дунав.

След Светата литургия, отслужена от 9:00 ч във всички храмове на Русенската епархия, митрополит Наум направи Велик водосвет на кея, където всяка година се събират хиляди християни. Бяха осветени водите на река Дунав, а от понтон 8 ще бъде хвърлен Христовият кръст:

"Тъй като ние сме епархия, която граничи с река Дунав, освещаването на водното естество е нещо много важно, а и въобще и на водите, подчертавайки и празника "Кръщение Господне", подчертавайки и съпричастността на всички нас със самия празник".

Заради въведените противоепидемични мерки днес - на  Богоявление,  в Търговище няма да се проведе ритуалът по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад „Свобода“.

В двата православни храма бяха отслужени Света литургия и традиционният Богоявленски водосвет. Иконом Славчо Проданов:

„Близо 30 години изпълняваме този празник, но виждаме, че тази коварна болест ограничи много мероприятия не само в църквата, но и във външния свят. Църквите, сигурен съм, че пак ще бъдат пълни с вярващи, с християни, които ще се наредят, за да получат благословението и поръсването от духовниците“. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Богоявленския ритуал в Кърджали. Той ще се извърши от пловдивския митрополит Николай в средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“. И тази година хвърлянето на кръста ще бъде на две места, съобщи отец Николай Величков:

„Пригодили сме специално съоръжение – басейн, за по-малките, защото трябва да бъдем отговорни и не можем да ги пуснем да скочат в дълбоките води на р. Арда“.

В Кюстендил кръстът ще бъде хвърлен в река Банщица - по канона и при спазване на противоепидемичните мерки.

За БНР архирейският наместник на града архимандрит Исаак уточни:

„Традицията ще бъде спазена, разбира се, предвид ситуацията с пандемията, помолили сме, просим от всички да съблюдават дистанция, да бъдат в този ден с маски“.

В Сливен отец Силвестър от храм "Св. София" обяви, че въпреки забраната за събиране на множество хора на едно място, той ще проведе ритуала, насрочен за 11:00 часа - по спасяването на кръста в Сливен във водите на река Новоселска при спазване на противоепидемичните мерки.

Отец Силвестър коментира, че миналата година, когато църквите не бяха затворени по Великден заради пандемията, не е отчетено увеличение на заразените и вярва, че и днес - на Йордановден, това няма да се случи.

„Сега вече хората са по-подготвени, вече са преживяли цяла година в тази ситуация. Мисля, че няма да има никакви проблеми, ако се съберат повече хора. Ние и за това не разгласяме толкова, толкова обширно, макар че хората знаят, че на Йордановден има едно последование, което извършваме и някои от тях ще дойдат“. 

„Ледено хоро тази година няма да има,“ съобщи председателят на гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец“ Момчил Пантелеев, което ежегодно организира инициативата. 

„За съжаление тази година няма да проведем това мероприятие. Това, че няма да се организира, е свързано с условията и времената, в които живеем". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26