Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Имаме готов законопроект за гласуване на лица под карантина или в болница

Снимка: БГНЕС

"Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, поставени под карантина или настанени в болница с коронавирусна инфекция, да гласуват на предстоящите парламентарни избори". Това обявr в интервю за БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.  

Тя изказа надежда в оставащите седмици на парламента да бъде постигнат консенсус с останалите партии, за да могат да се гарантират правата на всички български граждани и да се постигне максимално възможно участие на всички в условията на пандемична обстановка.

Председателката на ПГ на ГЕРБ заяви, че управляващите са готови да изпълнят всички законови ангажименти, за да се проведат коректно организирани и честни избори в страната.

В предаването "Неделя 150" Дариткова отговори и на въпроса дали ГЕРБ може да влезе в коалиция с БСП след парламентарните избори: 

"Ние нямаме врагове, наш враг е коронавируса. ... Винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус, да не се горят всички мостове, дори и с политическите ни опоненти, защото в моменти на криза България има нужда точно от това".

Темата дали Бойко Борисов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент не се обсъжда в партията, категорично заяви Даниела Дариткова и уточни, че в момента усилията на ГЕРБ са насочени към парламентарните избори.

"Трябва да се търсят поводите за диалог и за съвместна работа. Упреците да бъдат отправяни коректно и безпристрастно, за да имат тежест институциите и да бъде демокрацията силна" - така коментира тя продължаващата конфронтация между президента и премиера.

С нивото на комуникация, което не е предполагало участието на премиера Бойко Борисов, обясни Дариткова неявяването на министър-председателя в Европейския парламент на изслушването на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права

По думите ѝ начинът, по който се приема премиерът от лидерите на другите европейски държави е показателен, че той е уважаван и добре приет:

"Нашите политически опоненти и в Европа правят всичко възможно, за да дискредитират България". Тя посочи, че влизането на страната в т.нар. чакалня на Еврозоната показва, че България е добре оценена и перспективата пред нея е добра и страната ще се промени, благодарение на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Във връзка с критиките на Венецианската комисия към одобреното на първо четене в Народното събрание създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, Дариткова заяви, че преди второ четене ще бъдат взети предвид всички мнения и становища.

Интервюто на Явор Стаматов с Даниела Дариткова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Свиленски

Георги Свиленски: БСП работи в режим "Избори на 28 март", лъжа е, че ще правим коалиция с ГЕРБ

" БСП работи в режим "Избори на 28 март" , заяви пред БНР Георги Свиленски - председател на предизборния щаб на БСП. Той подчерта, че социалистическата партия е готова за предстоящите парламентарни избори.  " Целите на БСП са спечелване на..

публикувано на 10.01.21 в 11:15
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт

" Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт ". Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението: "Сегашният тип мнозинства, просто..

публикувано на 10.01.21 в 10:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда

На път към София вече е и втората група българи, които поискаха да напуснат Ливан.  Правителственият "Еърбъс“ със сънародниците ни на борда излетя от Бейрут след 17 часа днес и се очаква да кацне в София след 19.00 часа.  Вчера държавата изведе..

публикувано на 01.10.24 в 17:25

Румъния официално отговаря на всички условия за премахване на американските визи

Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъдат премахнати американските визи за нейните граждани, обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару.  Според него "първите румънци ще могат да пътуват безвизово до САЩ още през..

публикувано на 01.10.24 в 17:13
Мариян Карагьозов

Мариян Карагьозов: Иран е сдържан, за да не тласне района към широкомащабен конфликт

"Не вярвам "Хизбула" да бъде чак толкова отслабена, защото е невъзможно чрез въздушни удари да бъде тотално съкрушена, а Израел казва, че не желае пълномащабна операция",  коментира в интервю пред БНР д-р Мариян Карагьозов от Института по..

публикувано на 01.10.24 в 17:03

Рекорден прием на студенти във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

С рекорден прием на студенти започна 61-вата академична година във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Близо 5000 са новоприетите студенти във Великотърновския университет. Ивайло Иванов и Виктор Трайчев са сред..

публикувано на 01.10.24 в 16:59
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Много е вероятно да видим поредна гражданска война в Ливан

Много е вероятно да видим една поредна гражданска война в Ливан .  Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, и обясни: " В Ливан започна недоволство между граждани и политически партии срещу..

публикувано на 01.10.24 в 16:43

Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис

След няколко отлагания по технически причини днес започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ до гръцкото пристанище Александруполис. Съоръжението ще осигурява диверсификация на доставките и енергийна сигурност за широкия регион на..

публикувано на 01.10.24 в 16:14