Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мич Макконъл: Сенатът не може да проведе процеса срещу Тръмп до 20 януари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Сенат не може да проведе "честен или сериозен" процес срещу президента Доналд Тръмп за краткото време, оставащо преди той да напусне поста си следващата седмица. Това обяви лидерът на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, цитиран от Франс прес.

Повод за думите му стана фактът, че Камарата на представителите подкрепи започването на процедура по импийчмънт на Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж. Така той стана първият държавен глава в историята на Съединените щати, подлаган на импийчмънт два пъти. Сега предстои обвинителният акт да отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес.

"Дори ако процесът в Сената започне тази седмица и върви бързо, няма да може да бъде постигната окончателна присъда, преди президентът Доналд Тръмп да напусне поста си", се казва още в изявлението на Мич Макконъл. Той добавя, че няма да свика горната камара преди датата, определена за подновяване на работата й - 19 януари, което е един ден преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент Джо Байдън.

Междувременно лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че ако Тръмп бъде признат за виновен, сенаторите ще проведат отделно гласуване по въпроса дали да му бъде забранено да се кандидатира отново за президент, предаде Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зала

Изборните книжа в София - в "Арена София" и в "Асикс - Арена"

В края на изборния ден в София протоколите и изборните книжа ще се предават на две места. В "Арена - София" - за 23-и и 25-и Многомандатни избирателни райони и в "Асикс - Арена" - за 24-и Многомандатен избирателен район. Заради гласуването за Европейски и за Български парламент очакването е процесът по предаване на протоколите да забави..

публикувано на 09.06.24 в 06:51

България гласува за национален и европейски парламент

Днес България отново гласува. Този път за национален и за европейски парламент. Гласуването отново ще е с машини и с хартиени бюлетини, като номерата на партиите са еднакви и за двата вида избори. Изборният ден ще започне в 07.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред секциите има още желаещи, те ще могат да гласуват, но не по-късно от..

публикувано на 09.06.24 в 06:50
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Основният въпрос за изборите в Турция е свързан с активността на избирателите

Гласуването на изборите "2 в 1" в Турция ще се осъществи в 166 секции. Подготовката за вота премина спокойно, а основният въпрос днес е свързан с активността на избирателите. От изселническите организации отчитат умора сред гласоподавателите, защото това са шестите поред избори за Народно събрание в рамките на три години. Секциите в Турция са..

публикувано на 09.06.24 в 05:18

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър да гласуват в европейските и парламентарни избори на страната ни. На острова пребивават около 30 000 българи. Очаква се високите температури да не спрат желаещите да упражнят правото си. Броят на секциите е същият, както и на предишните избори. Те са разкрити във всички градове в Кипър, където..

публикувано на 09.06.24 в 04:55

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - 5 има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани, има 4 секции на различни места на острова. Нашите..

публикувано на 09.06.24 в 04:48

В Италия българите гласуват в 27 избирателни секции

В Италия българите гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена - област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня.  Най-много секции - 3 има в българското училище в Милано. Две са в посолството ни в..

публикувано на 09.06.24 в 04:35

Консерваторите продължават да изостават зад лейбъристите преди общите избори във Великобритания

Няма никаква промяна по отношение на показателите за подкрепа на управляващата Консервативна партия преди общите избори в Обединеното кралство на 4 юли, която продължава да изостава сериозно зад опозиционната Лейбъристка партия и прогнозите са за тежко поражение, съобщи "Скай нюз". "Скай нюз" цитира лорд Хейуърд, член на Камарата на лордовете от..

публикувано на 09.06.24 в 02:51