Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Йончев и Евгени Петров: Няма драма в датата 4 април, да не се вкопчваме в нея

Снимка: Ани Петрова

"Не е изненадваща датата 4 април, близка е до първата възможна, очаквана е, няма никаква драма", това коментираха пред БНР журналистите Владо Йончев и Евгени Петров във връзка с указа на президента Румен Радев, с който насрочи предстоящите парламентарни избори на 4 април. Те препоръчаха да не се вкопчват всички в датата и да обсъждат само нея, защото държавата е в полуготовност за всички избори:

"Има много проблеми, които са във всички избори, и дори да се отложат с 5 години тези избори - проблемите ще са пък същите. Има проблем с гласуването в чужбина, има проблем със съмненията дали резултатите от протоколите са същите, като тези, които после се въвеждат от "Информационно обслужване", има проблем с контролирания вот. Има хиляди проблеми, но те не са свързани с датата на изборите", каза Йончев и добави, че при гласуването в чужбина обикновено проблемът е организационен и хората трябва да чакат по 4-5 часа, за да гласуват, но това не е свързано с датата на изборите, която съвпада тази година с Великден за католическия свят.

Двамата журналисти не се съгласиха с тезата, че президентът е подарил победата на изборите на ГЕРБ с определянето на една от възможно най-ранните дати за вота.

Според Петров консултациите при президента са били, като че ли не се определя дата за предстоящия вот, а нещо много съдбовно. Той припомни, че в правомощията на държавния глава е единствено да насрочи изборите на определена дата. 

Владо Йончев беше категоричен, че доверието в политическата класа и в демократичния процес е ниско и едни промени в изборното законодателство в последния момент биха довели до огромни съмнения във вота:

"Няма нужда да слагаме още една мина", подчерта той. 

Евгени Петров коментира, че има огромно количество предпазни средства, свързани с изборния процес:

"Превърнахме бюлетините в ценни книжа, всяка избирателна секция има специфичен белег на печата... Стават грешки. Протоколите се попълват неправилно - къде от незнание, къде нарочно. Ако на всичко това поставим видеонаблюдение, където има проблем с личните данни, ако вкараме и машините, ако вкараме и избори по пощата - процесът наистина може да гръмне".

Заличаването на гласовете за малки партии, които нямат застъпници в комисиите, е един от големите проблеми, свързан с честността на вота, наблюдаван на последните избори, посочи Владо Йончев. Той обясни, че заличаването става с поставяне на отметка, която прави бюлетината невалидна:

"Другият голям проблем е свързан с протоколите. Имаше случай - във Варна съдът се произнесе, когато нито един от комисията не беше подписал протокола, съдът установи, че подписите са фалшиви, но въпреки това протоколът е вкаран в ЦИК и е броен. Това е свързано с номерата на протоколите, които се дават на комисиите и които се дават в ЦИК... Затова видеонаблюдението е много хубаво, може да повиши честността на вота".

Интервюто на Снежана Иванова с Владо Йончев и Евгени Петров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43