Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Елизабет Костова" започва поредица от онлайн семинари

Милена Делева
Снимка: Личен архив

Созополският семинар, който се организира от Фондация "Елизабет Костова" няма да се проведе за втора поредна година заради несигурността с коронавируса. Ще започнат поредица от онлайн уъркшопове във виртуалния писателски център на Фондацията.

Инициативата се провежда благодарение на подкрепата на Национален фонд култура и програмата „Кризата като възможност“ на Асоциацията за развитие на София.

„Самият писателски център възникна от една интерактивна стая, която създадохме като инструмент по проект финансиран от Фондация „Пловдив 2019“, така че това е добро развитие на нещата. Миналата година беше трудна, защото трябваше да отложим много събития, включително и в Ню Йорк, но за сметка на това инвестирахме в повече събития с бивши участници от мрежата на Созополския семинар, за което бяха написани много нови текстове на български и на английски и съответно публикувани“, каза пред БНР Милена Делева, изпълнителен директор на фондация „Елизабет Костова“.

„Тази година планираме да имаме повече нови събития засега само онлайн с американски и български участници“, добави тя в предаването „Графити по въздуха“ на програма „Хоризонт“.

Милена Делева е завършила магистърска степен по „Културология“ в Софийския университет и магистърска степен по арт мениджмънт в Барух Колидж, Ню Йорк. Тя е съавтор на Cultural Policy, Politics and Change (Amsterdam: изд. „Boekmanstichting“, 2005) и автор на Technological Park Culture (Bucharest: изд. „Ecumest“, 2005).

Преподавала е в програмата по културни политики и културно проектиране на Пловдивския университет, била е и гост-лектор в катедра „История и теория на културата“ в Софийския университет. От 2005 до 2007 ръководи авторския проект Литературен сериал.

Преди да започне да работи за Фондация „Елизабет Костова“ през 2007 г., работи за Европейската културна фондация в Амстердам (2003-2007), а от 1998 до 2002 г. е координатор на програма „Литература“ в Център за изкуства „Сорос“ – София.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14