Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка в страната остава усложнена в отделни райони

| обновено на 28.01.21 в 12:48
Снимка: БТА

Зимната обстановка в страната след снеговалежите в отделни райони остава усложнена. Продължава работата по отстраняване на причинените от лошото време аварии.

16 села са без ток в Добричко, както и 4 в община Каварна и 2 в община Генерал Тошево. Не работят помпените станции Батово, Долина и Дъбрава. Без вода са 18 села, нарушено е водоподаването и по високите части на областния център.

Варненската община Суворово остава в частично бедствено положение. То е в сила и в селата Булаир, Солник и Бърдарево, като за хората в тях е осигурено снабдяване с основни продукти. Ток няма и в Шкорпиловци, и в Голица, както и  в част от село Доброглед, община Долни чифлик.

Обстановката във Варненска област се нормализира, все още има затворени пътища и населени места без ток. Това съобщи за Радио Варна областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който уточни кои са все още критичните точки:

„Все още има три населени места без ток - Шкорпиловци, Голица и част от Доброглед, вилната зона. Екипите на Енерго-Про са закъсали и в момента помагаме на тях. Населените места са подсигурени с хранителни продукти“.

До късния следобед се очаква да бъде отменено бедственото положение в Суворово. В момента продължава разчистването на пътищата в региона, съобщи кметът Данаил Йорданов. 

Нормализира се движението на автомобили по пътищата в Бургаска област след падналия на места снеговалеж.

В Хасковска област 7 села все още са без електричество. Заради липсата на електрозахранване към помпената станция от тази сутрин водата в град Маджарово е спряла. В района няма затворени пътища и бедстващи хора.

Проходими са и пътищата в Силистренско. Няма сигнали за населени места в областта без ток и вода. Със заповед на кмета на община Дулово от днес се прекратяват учебните занятия на територията на общината заради зимната обстановка.

В Габровска област републиканските пътища са проходими, в някои участъци - заснежени. Достъпът до някои села в района е труднопроходим.

Проходът „Шипка“ е почистен, съобщи за БНР дежурният в Областното пътно управление. Заради мъгла обаче е ограничена видимостта до 100 метра - в района на Троянския проход и в проход Шипково-Рибарица.

В Благоевградска област няма затворени пътища.

Пътната агенция има готовност да подпомогне община Велинград за почистването на пътя до спортната база „Белмекен“. Това каза председателят на Пътната агенция Георги Терзийски. До този момент от общината не са заявили помощ от областното пътно управление.

Обстановката в областите Варна и Добрич остава усложнена, каза още Терзийски. Над 20 души са били блокирани на пътя Варна - Добрич, включително бременна жена и автомобил, превозващ ваксини:

"Всички автомобили, включително и автомобила на бременната, са били уведомени, че се усложнява обстановката и ако имат възможност да се върнат. В координация със служителите от "Пожарна безопасност" се е взело  решение да бъде изпратена и вержина машина, която да подпомага изваждането на автомобили. Нямаме информация в момента за бедстващи хора".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно дете от Кърджали с остра парализа след пропусната ваксина срещу полиомиелит

Случай на заболяване при дете заради пропусната ваксина срещу полиемиелит беше регистриран в Кърджали.  Момиченце на 10 години е диагностицирано с остра вяла парализа, съобщи д-р Кадрие Христова от Регионалната здравна инспекция. "При това дете липсва пълния статус от ваксини, тоест едната ваксина е пропусната, не е ваксинирано. Детето е..

публикувано на 07.10.24 в 13:55
Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев: "Топлофикация - София" е единствената губеща топлофикация в света

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света , не само в България. Това каза пред БНР Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП и заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2007 – 2009). И "Топлофикация – София" е със запорирани сметки Няма риск за отоплителния сезон, увери..

публикувано на 07.10.24 в 13:21
Израелското посолство в Копенхаген.

Пореден взрив край израелското посолство в Копенхаген

Нов взрив е избухнал близо до израелското посолство в Дания, съобщи полицията. Експлозията е станала на около 500 метра от посолството на Израел в Копенхаген, пет дни след други две експлозии близо до сградата, за които двама шведски граждани бяха задържани. "Разбира се, проучваме дали може да има връзка с по-ранния инцидент при израелското..

публикувано на 07.10.24 в 13:15
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Необходим е дебат, за да се привлече вниманието на избирателите

С нетърпения очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората, каза  в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". "Трябва да се намери..

публикувано на 07.10.24 в 13:08
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

ВВС на Украйна свалиха 32 дрона и две ракети, изстреляни от Русия

Военновъздушните сили на Украйна свалиха 32 дрона и две ракети "Кинжал", изстреляни от Русия, съобщиха украинските военни. Една от ракетите е ударила района на летище в Хмелницка област. Отломки от ракети паднаха в три района на украинската столица Киев по време на час пик тази сутрин, след като противовъздушната отбрана отблъсна руско..

публикувано на 07.10.24 в 13:06

Полицията във Великотърновско залавя все повече водачи да управляват след употреба на алкохол или наркотици

Увеличават се водачите, хванати да управляват след употребата на алкохол или наркотици, както и неправоспособните, отчетоха от Пътната полиция във Велико Търново. За миналата седмица в региона са станали 33 катастрофи със 7 пострадали. Във Великотърновска област пияни или дрогирани зад волана са били установени 7 водачи, а 12 са били без..

публикувано на 07.10.24 в 12:59

Виктор Амброс и Гари Равкън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина

Американците Виктор Амброс и Гари Равкън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина, обяви секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман: "Нобеловият комитет към Каролинския институт реши днес да връчи Нобеловата награда за 2024 година за физиология или медицина съвместно на Виктор Амброс и Гари Равкън за откриването на..

публикувано на 07.10.24 в 12:56