Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът не даде ход на делото за наводнението в с. Бисер от 2012 г.

| обновено на 29.01.21 в 11:52

Районен съд - Харманли не даде ход на делото за наводнението на харманлийското село Бисер станало през 2012 година, както бе планирано за днес. Причина за отлагането е в нередовното призоваване на част от свидетелите. Единственият обвиняем е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова. Според прокуратурата като длъжностно лице тя не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия. В резултат на това на 6 февруари 2012 г. в харманлийското село Бисер причинила наводнение по непредпазливост - скъсване на стената на язовир "Иваново", като е последвала смъртта на осем души. 

„Разследването е изключително тежко и затова продължи толкова много време. Това, че сме внесли обвинителен акт, показва нашата позиция. Представили сме всички доказателства, които считаме, че подкрепят нашата обвинителна теза“, заяви прокурор Румяна Зайкова.

Ирена Узунова обясни, че не се чувства виновна: "Обвинението от самото начало казах, че го приемам като огромно недоразумение, което с днешна дата се надявам да не се превърне в съдебна грешка. Не съм аз отговорният човек за случилото се бедствие в село Бисер през 2012 година".
Следващото заседание е насрочено за 23 март.

Делото трябваше да започне на 16 декември миналата година, но беше отложено заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите и заради невъзможността да се спазват противоепидемичните мерки в открито заседание.

При бедствието преди 9 години се къса стената на язовир „Иваново“, висока вълна заля селото, загинаха 8 души, десетки домове и стопански постройки бяха разрушени.

Ирена Узунова трябва да отговаря в качеството си на длъжностно лице, областен управител тогава, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и не е организирала разработването на областен план при бедствия съвместно с централната и местната власт. Тя не е контролирала изпълнението на превантивни мерки, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжката и ремонтно възстановителните му дейности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ирена Узунова е обвинена за наводнението в Бисер през 2012 година

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е обвинена за наводнението на харманлийското село Бисер. Тя ще отговаря пред съда за това, че като длъжностно лице, от 2011 година до 6 февруари 2012 г, когато наводнението причини смъртта на 8 души, не..

публикувано на 19.07.17 в 14:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на полицията в Перник

Дъщерята на намерената край Перник възрастна жена с деменция благодари на полицията

В писмо до министъра на вътрешните работи Атанас Илков е изказана благодарност към служителите на ОДМВР – Перник във връзка с издирването на 82-годишна жена с деменция. Тя се е изгубила на 27 септември в пернишкото село Люлин. В акцията по..

публикувано на 21.10.24 в 14:13
Антъни Блинкън

Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава днес на поредна обиколка в Близкия изток, за да се опита отново да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Блинкън ще обсъди значимостта на..

публикувано на 21.10.24 в 14:05
Емил Радев

Емил Радев: Очаквам до 2 години ефективно да заработи Пактът за миграцията

Очакваме скоро за има законодателно предложение за създаването на мигрантски центрове извън ЕС, където да се държат пристигащите бежанци и да се държат тези, които нямат право на връщане, коментира евродепутатът Емил Радев в интервю пред БНР...

публикувано на 21.10.24 в 14:03

Младеж е задържан за побой над таксиметров шофьор в Перник

20-годишен младеж е задържан за побой над таксиметров шофьор, съобщиха от ОДМВР Перник. Инцидентът е станал на 18 октомври около 21:10 ч., на стоянка на такситата  в областния център. Първоначално между младежа и 35-годишен водач на такси..

публикувано на 21.10.24 в 13:57

Александър Боримечков: Хората трябва да разберат, че интеграцията в ЕС е пътят, по който ще се развива Молдова

Хората в Молдова трябва да разберат, че интеграцията в Европейския съюз е пътят, по който ще се развива държавата. Това каза пред БНР един от българите в Молдова - Александър Боримечков, като уточни, че б едността и ниският стандарт на живот в..

публикувано на 21.10.24 в 13:46
Лидерът Ким Чен-ун с дъщеря си Ким Джу-е в компанията на севернокорейски войници.

Сеул поиска "незабавно изтегляне" на севернокорейски войници от Русия

Министерството на външните работи на Южна Корея повика руския посланик в Сеул Георгий Зиновиев, за да изрази протест срещу по думите на ведомството изпращането на севернокорейски войски в Русия, за да бъдат впоследствие разположени в Украйна, предаде..

публикувано на 21.10.24 в 13:42

15 пешеходци са глобени при акция на полицията в Монтана

Всеки трети проверен пешеходец при акция в Монтанско е глобен. Униформените са съставили актове на родителите на четирима непълнолетни, управлявали електрически тротинетки. Над 100 проверки са извършили униформените в област Монтана на водачи..

публикувано на 21.10.24 в 13:29