Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 500 задържани на неразрешен протест в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Брюксел задържа близо 500 души на неразрешени протести срещу мерките за възпиране на коронавируса в Белгия, предаде ДПА. "Прекратяваме демонстрацията край централната гара", съобщи в Туитър столичната полиция за най-голямото събиране в ранния следобед.

Белгия се подготви за възможно разрастване на протестите срещу рестрикциите заради коронавируса след бурни протести и размирици в съседна Нидерландия в последните седмици. По-рано брюкселската полиция предупреди хората, които планират да участват, да стоят далеч от един от символите на Брюксел - Атомиума, и от централната гара, тъй като в противен случай може да бъдат арестувани.

Белгия наложи нощен полицейски час за седмици, за да се справи с разпространението на коронавирусните инфекции, но досега големи протести срещу мерките не е имало.

В Нидерландия също се стигна до арести. Полицията разпръсна събрало се множество в Амстердам, за да предотврати демонстрация срещу карантинните мерки, въведени заради пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс. Полицията съобщи, че за неспазване на социална дистанция и нарушаване на националната забрана за обществени събрания е арестувала 30 души и е наредила на около 600 да се приберат по домовете си.

Няма информация за прояви на насилие по време на разпръсването на хората, събрали се за протестна проява в центъра на Амстердам. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов: Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста

Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста . Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературовед, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги и научни статии. " Кръстът винаги е представлявал изпитание за нашата способност да вярваме, да се отдаваме на онези принципи, които християнството ни е..

публикувано на 03.05.24 в 14:30
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39