Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символът на цветовете и фигурите в българската шевица

Снимка: Ирена Владимирова

В условията на епидемична обстановка жени от силистренското село Калипетрово са решили да извезват шевици. Конкурсът е вътрешен и е по идея на читалище "Пробуда". Идеята е най-добрите творения да бъдат подредени в изложба, както и да бъдат ползвани като сувенирни подаръци при провеждането на кукерския фестивал, традиционен за селото, както и за конкурса „С песните на Васила Вълчева”.
   

Приели сме тази бродерия като даденост, извезана за украса и може би за настроение. Едва ли обаче голяма част от нас се замислят, че значението на всеки цвят, на всяка фигура е много по-дълбоко. Вярвало се, че пазели човешкото тяло от магии и зли духове, разказа Ирена Владимирова от читалище "Пробуда" в село Калипетрово:

"На първо място това е квадрата, не случайно се използва, това е идеалната фигура с четирите посоки и житейски път на българина. Цифрата 4 се смята от древните предци за най-съвършената цифра и когато първите цифри - до четири, са равни на десет - това е една завършеност в десетичната бройна система".

Триъгълникът е другата геометрична фигура в българската шевица. С тях се изобразява т.нар. канатица, която като символ датира от преди 7 000 години и се среща не само у нас, а и по всички краища на света без значение от религията на народите. Канатица се превежда като "криле" и се приема като знак за щастие, дълголетие. Визуално, канатицата наподобява панделка. Два огледални триъгълника, които се докосват при върха на катетите. Съединени по различен начин триъгълниците символизирали и образа на костенурка, върху която, според нашите предци, се е крепяла Земята или пък родословно дърво.

А ако се вгледаме по-внимателно в шевиците ще открием и буквата "Ж".

"Буквата Ж с нейните насочени три лъча нагоре и три лъча надолу, това са символи на слънчевите лъчи и специално буквата Ж е част от коледарската носия, на по-ранен етап - и на кукерската", допълни Владимирова. 

Появява се и символът, наречен елбетица - символизираща хармонията. Разпознава се чрез двата кръстосани кръста, разположени един върху друг.

Те условно подсказват четирите основни и четирите допълнителни посоки на света - съединяващи се в един общ стабилен център, който ги държи в синхрон. По този начин се тълкува и идеята за кръговрата на природата. И е важно да се знае, че за всяка шевица има значение и къде ще бъде избродирана.

"Те се бродират в местата, които са най-уязвими за лоши сили, неслучайно се използва бродерия около врата, където е щитовидната жлеза, също гърдите - това е предпазна мярка, краищата на ръкавите, на ризата и на краката. Това са най-уязвимите, най-слабите места, откъдето може да проникне една нечиста и злонамерена мисъл и,  в буквалния смисъл, да унищожи човека, да промени неговата карма, неговата аура", подчерта Владимирова.

Цветовете също носят своето значение. Черният символизира земята - принадлежността към земята, здравата връзка с нея, с корените.

"Червеният цвят се смята за най-силен, за най-силно въздействащ и с най-голяма защитна сила. Бродирайки червения цвят, жената, която го бродира, тя нарича - да си здрав, щастлив, да си с късмет, да ти се отвори всичко добро, да си честит на тази земя. Той се асоциира с кръвта на майката."

Зеленият цвят, който е основен в българската шевица, символизира началото, зараждането на новия живот, на пролетта, на обновлението. Синият цвят е свързан с лазура, с небето, с чистотата на небето, белият цвят е свързан с божественото, с целомъдрието, с невинността".

Всеки цвят е характерен за различните етнографски области у нас, но съчетанието им символизира сплотеността на българите, успели да съхранят непокътнато културното си наследство.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33