Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Хаменей: Първо САЩ да свалят санкциите срещу Иран

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че Съединените щати трябва да отменят всички санкции, ако искат Техеран да се завърне към изпълнение на ангажиментите от ядрената сделка, подписана през 2015 г.

Американският президент Джо Байдън вече обяви, че ако Техеран се придържа стриктно към споразумението, Вашингтон ще отмени санкциите и ще използва това като трамплин към по-широкообхватен договор с Иран.

Бившият американски президент Доналд Тръмп изведе Съединените щати от ядрената сделка, подписана между Иран и 6 световни сили през 2018 година и наложи санкции срещу ислямската република.

Иран от своя страна наруши споразумението поетапно и увеличи производството на обогатен уран, който се използва за направата на атомна бомба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Якоб Рос: Ако в Украйна има западни военни, те ще са мишена за руснаците

Франция ще предостави на Киев многоцелеви изтребители "Мираж" и ще обучи и въоръжи пехотна бригада от 4500 украински бойци в западната част на Украйна, далеч от фронтова линия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно интервю преди да приеме вчера в Елисейския дворец украинския президент Володимир Зеленски. Макрон добави още,..

публикувано на 08.06.24 в 10:17

За последните 24 часа: 69 пожара са потушили огнеборците у нас

69 пожара са потушени през изминалото денонощие.  Няма загинали и пострадали, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Материални щети има при 24 пожара, от които осем - в жилищни сгради.

публикувано на 08.06.24 в 10:17

Девето издание на фестивала "Средновековен Търновград" на Царевец

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието с пресъздаването на приказките и легендите от славните времена на Второто българско царство .  До неделя включително в старопрестолния ни град се провежда деветото издание на фестивала "Средновековен Търновград" . Включват се близо 200 участници от 9 държави...

публикувано на 08.06.24 в 10:10

Президентът се включва в почистването на морето край остров Света Атанастасия

Президентът Румен Радев ще се включи в традиционното почистване на морето край остров Света Анастасия. То се организира за 10-та поредна година от сдружението "Приятели на морето". Очаква се държавния глава да вземе участие в гмуркането с водолазните екипи.

публикувано на 08.06.24 в 10:03
Сградата на Община Пазарджик

Без проблем започна доставката на машините за гласуване в Пазарджишко

Без проблем започна доставката на машините за гласуване в област Пазарджик. По график стартира и предоставянето на изборните книжа и материали на секционните избирателни комисии, каза за "Хоризонт" председателят на РИК Антони Върбев. "Всичките обучения преминаха успешно. Убеден съм, че колегите-членове на секционните избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 09:56

Велина Чакърова: Има много ясен и точен подход как Украйна може да спечели войната

" В момента не става въпрос само за сигурността на Украйна като държава, като нация и население, а става въпрос за сигурността на целия континент . В сценарий, в който Русия ще спечели войната срещу Украйна, независимо за какви териториални придобивки говорим – дали ще са 20% или повече , това ще има сериозни геополитически, а и геоикономически..

публикувано на 08.06.24 в 09:54

Общините в Благоевградско получават над 550 чувала с изборни материали

В Благоевград тази сутрин се очаква изборните секции да получат изборни материали и консумативи. Над 550 чувала с такива ще бъдат предадени от общините в област Благоевград на секционните комисии, които утре ще проведат изборите за представители в националния и европейския парламент. По съгласуван график ще започне и монтирането на..

публикувано на 08.06.24 в 09:49