Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните в Мианма помилваха хиляди затворници

Пореден протест срещу военния преврат, 12 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните в Мианма днес обявиха, че помилват над 23 000 затворници. Указът е издаден от главнокомандващия въоръжените сили на страната генерал Мин Аун Хлаин, предадоха информационните агенции.

В съобщението се посочва, че решението за помилване е взето на фона на това, че се изгражда нова демократична държава, по пътя на мира, развитието и дисциплината, за да се превърнат затворниците в достойни граждани, а обществото да бъде удовлетворено.

Помилването се отнася за 23 314 лишени от свобода. С отделен указ са помилвани 55 чужденци.

На 1 февруари военните в Мианма обявиха, че се въвежда извънредно положение за срок от една година, а ръководството на страната се сменя, заради мащабни фалшификации на парламентарните избори през ноември.

Тогава бяха задържани около 30 души, сред които президентът Вин Мин и държавният съветник и външен министър Аун Сан Су Чжи.

Партията на Су Чжи, която е лауреат на Нобелова награда за мир, спечели изборите през ноември и трябваше да започне да сформира правителство.

Големи амнистии цел намаляване броя на излежаващите присъди в пренаселените затвори, са чести и обикновено се правят по случай важни дати от националния календар. Днес е официален празник в Мианма.

След държавния преврат са били задържани над 200 души, според НПО за защита на политическите затворници.

Сред задържаните е и Шон Търнел - австралийски гражданин, който беше икономически съветник на сваленото правителство на Аун Сан Су Чжи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Най-мащабният протест след задържането на Аун Сан Су Чжи.

Десетки хиляди протестираха в икономическата столица на Мианма

Няколко десетки хиляди души протестираха в икономическата столица на Мианма - Янгон,  срещу държавния преврат, свалил от власт Аун Сан Су Чжи, предаде БТА, като цитира Франс прес. Протестиращите отправиха призив и за обща стачка . В..

публикувано на 08.02.21 в 09:59
Военни в Янгон, Мианма, 2 февруари 2021 г.

Мианма прекрати работата на летището в Янгон до края на май

Мианмар затвори днес международното си летище в Янгон, предаде Ройтерс. Това се случва след като вчера армията пое властта в страната. Мениджърът на летището потвърди пред Ройтерс, че летището е затворено. По-рано „Мианма таймс“ съобщи,..

обновено на 02.02.21 в 13:31

Армията поема властта в Мианма за една година

Военните на Мианма поеха контрола над страната, след като в ранните часове задържаха фактическия лидер Аун Сан Су Чжи и други политици. Военна телевизия съобщи, че е обявено извънредно положение за една година, а властта е предадена в ръцете на..

обновено на 01.02.21 в 12:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение с изкупуването на черешите в Кюстендилско

Напрежение се създава   с изкупуването на черешите в разгара на кампанията в Кюстендилско - проблемът е обсъден на среща с кметовете на села в Общината. Изкупвачите, предимно италиански фирми или техни представители, имат непрекъснато променящи се..

публикувано на 14.06.24 в 23:13

Съветът на ЕС свиква междуправителствени конференции с Украйна и Молдова на 25 юни

Белгийското председателство на Съвета на ЕС ще свика първите междуправителствени конференции с Украйна и Молдова на 25 юни. За това се споразумяха посланиците на страните членки. Формално решението ще бъде одобрено идната седмица по време на..

публикувано на 14.06.24 в 22:36

В Малък Преславец препокриват покриви на къщи за посрещане на очакваните валежи тази нощ

В Малък Преславец, община Главиница цял ден жители на селото и работници от общинското предприятие препокриват покриви на къщи, за да могат да посрещнат прогнозните валежи тази нощ. Заради щетите от снощната буря в региона в Малък Преславец..

публикувано на 14.06.24 в 22:27

В най-малката община Трекляно отново спечели БСП

БСП спечели и тези избори в най-малката община в България - Трекляно, сочат резултатите от вота на 9 юни. Втори са ГЕРБ, трети - "Възраждане".   Политическата статистика сочи, че от 1944 г. насам друга политическа сила или коалиция, освен..

публикувано на 14.06.24 в 22:20

В 11-ти МИР-Ловеч 4 различни партии и коалиции си разпределиха четирите мандата за 50-тото НС

В 11-ти Многомандатен избирателен район - Ловеч четири различни партии и коалиции си разпределиха четирите мандата за 50-тото Народно събрание. За първи път откакто участват в изборите "БСП за България" и "Продължаваме промяната – Демократична..

публикувано на 14.06.24 в 21:45

Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7) , в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара. "Русия..

публикувано на 14.06.24 в 21:43

"Да, България“ няма да участва в съставянето и подкрепата за правителство в 50-тото НС

Националният съвет на "Да, България" реши депутатите от формацията да не участват в съставянето и подкрепата за правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на "Да, България". Ден след вота лидерът на..

публикувано на 14.06.24 в 21:25