Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инински: В бокса не мислим за квалификацията, а само за "Странджа"

Красимир Инински
Снимка: БГНЕС

„В тази пандемична обстановка пожелавам на всички да са здрави. На състезателите пожелавам да постигнат мечтите си и да се представят достойно на Олимпийските игри. Доволен съм от тяхната мотивация. Много ми се иска да има Олимпиада и това, което правим толкова дълги години, да има нужния резултат“, заяви президентът на БФ Бокс Красимир Инински на днешната пресконференция в Пресклуб България.

Инински обясни, че не желае боксьорите ни да мислят за отменената световна квалификация за олимпийските игри, а само за турнира "Странджа".  Все още не е напълно наясно как ще се процедира, но се очаква през юни все пак да има европейска квилафикация за Токио, но и да няма - нашите боксьори са в добри позиции по рейтинг, според него.

Повод за събитието бе предстоящото 72-о издание на международния боксов турнир „Странджа“, който ще се проведе между 22-27 февруари в зала „София“. На срещата присъстваха още генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев, старши треньорите на мъжете и жените Жоел Арате и Ангел Ангелов, помощникът на Арате Александър Александров и състезателите Габриела Димитрова, Мелис Йонузова, Радослав Панталеев и Даниел Асенов.

„Тази година подготовката започна на 4 януари. На 25 заминахме на Белмекен заедно с една група от Молдова. Успяхме да отстраним техническите грешки, които ни бяха останали. Момчетата поддържат много активна мотивация. Готови сме за турнира „Странджа“, който ще бъде първият ни тест за ниво. Като водещи фигури на този етап са Даниел Асенов и Радослав Панталеев. Имаме и двама кубински спортисти, които ни поддържат по време на подготовките, както и цялостната мотивация на отбора. Бих искал да благодаря и на екипа си – на Александър Александров и на Валентин, на лекарите, на масажистите, готови сме за спечелване на олимпийска квота“, каза Арате.

„Подготовката на жените започна на 14 януари и, макар и кратка, аз съм сигурен, че ще бъде ползотворна. Имахме една седмица с французойки, на този етап от подготовката съм много доволен. От два дни тренираме със състезатели от Бразилия, Мароко, Гърция – техническата ни подготовка ще бъде на ниво. Момичетата са мотивирани и работят с целта участие и дай Боже, медали от Олимпиадата“, коментира Ангелов.

„Всички момчета сме готови за този турнир. Това ще е стартът на годината за нас. Мисля, че ще се представим отново достойно. Смея да кажа, че тренировъчният процес мина много гладко – с доста усилия и труд ще постигнем своите цели. Винаги е имало конкуренция, както те се подготвят за този турнир, така и ние. Със сигурност няма да се предадем и ще дадем максимума от себе си“, сподели Даниел Асенов.

Чуйте още от Даниел Асенов:

„Аз си пожелавам да съм здрав, за да мога да дам всичко от себе си в най-важната година за мен. Подготовката върви чудесно – треньорският щаб е много добър, има настроение, няма проблеми и излишни психически натоварвания. Вярвам, че всичко ще бъде наред“, допълни Панталеев.

Генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев даде подробности за турнира. „Общо 306 състезатели - от Узбекистан, Америка, Русия, Бразилия и други, може би само Куба не присъства. При жените – няма категория без световна шампионка. Най-доброто ще бъде на „Странджа“. При мъжете световни и олимпийски шампиони. Финалите са на 27 февруари.

Президентът Инински допълни. „Турнирът ще се проведе в зала „София“, всички противоепидемични мерки трябва да бъдат спазвани. Наясно сме, но ще изчакаме до 22 за окончателно решение. Първо трябва да мине европейската квалификация и след това. Съмнявам се, че ще има повече промени, надявам се да имаме Олимпиада. Публика няма да има, ще е много строг достъпът, само участниците ще бъдат допускани. Всички участници са задължително с ПСР тестове. Не бихме допуснали никакви необмислени действия“.

Чуйте още от Красимир Инински:

„Не, това ще зависи от подготовката на нашите състезатели. В този момент отговорността върху спечелване на медал пада върху Даниел и Радо. Няма оправдание да не спечелят такъв. Имат и опита, и младостта, сега е моментът да постигнат голям резултат“, каза Арате по отношение на очакваните квоти и медали в Токио. „Две квоти. Първо мислим за тях. Това е много добър етап от подготовката да видим на какво ниво сме“, добави Ангелов.

Инински обеща, че ще направи всичко възможно България да бъде домакин на Световно първенство по бокс. „Обещавам, че ще направя всичко възможно да направим Световно първенство. То е свързано с голямо финансиране, както знаете, но всичко е свързано с работа и желание за работа – това ще бъде от ключово значение за организирането на един такъв голям форум“, завърши той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41