Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 20 жертви на студената вълна в САЩ

Одеса, щата Тексас, 16 февруари 2021 г.
Снимка: БТА

Обилни снеговалежи в Тексас, полярни температури и милиони американци без електричество - в САЩ продължава студената вълна, която според местни медии е взела най-малко 20 жертви, а трима души са загинали в торнадо, предаде АФП.

Освен това студената вълна е взела шест жертви в Северно Мексико, в това число трима загинали от измръзване, отбелязва БТА.

Тексасците, които не са свикнали с ниските температури, сега се сблъскват с отрицателни стойности, стигнали до минус 12 градуса в щатската столица Остин. Това е съществен спад спрямо средната температура за февруари в Тексас - плюс 7,2 градуса. Дори в Анкъридж, щата Аляска, по същото време е регистрирана температура от минус 7 градуса.

За да се избегне претоварване на системата от пиковите моменти на потреблението, електрическите компании спират на ротационен принцип тока в този южен американски щат. Над 3,5 милиона домакинства и фирми са без електричество.

В неделя президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Тексас, което позволява да се осигури федерална помощ на местните власти.

В друг южен щат - Мисисипи, жителите се събудиха тази сутрин в снежен и заледен пейзаж.

В южната част на САЩ има забавяния в разчистването на пътищата, тъй като там снегорините са рядкост и малко се използват.

По на север Чикаго е затрупан под гъста снежна покривка и местните жители се затрудняват да освободят колите си.

Извън Тексас около 600 000 души останаха без ток в щатите Орегон, Луизиана, Кентъки и Западна Вирджиния.

Екстремните метеорологични условия предизвикаха образуване на най-малко четири торнада. В едно от тях, в щата Северна Каролина, загинаха трима души, а десет бяха ранени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

8 милиона абонати без ток в Мексико и Тексас заради студа

Необичаен студен атмосферен фронт остави без ток над 8 милиона клиенти в Тексас и Мексико, предаде "Ройтерс". В южния американски щат без електроснабдяване са 4 милиона абонати. Заради повишеното потребление местният електроенергиен оператор е..

публикувано на 16.02.21 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

Днес ще се състои втория задължителен зрелостен изпит, на които се очаква да се явят над 46 000 ученици. 25 000 от тях ще положат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11-ти и 12-ти клас, а останалите -  по теория на професията за придобиване на..

публикувано на 20.05.24 в 07:26
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент е загинал в хеликоптерната катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х...

публикувано на 20.05.24 в 07:23
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Несвършващите ремонти във Варна преди летния туристически сезон провокираха недоволството на гражданите . Всеки четвъртък фирмите са в общината, за да дават отчет как вървят пътните ремонти в целия град, обясни пред БНР кметът Благомир Коцев...

публикувано на 20.05.24 в 06:49

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил,..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по..

публикувано на 20.05.24 в 04:32