Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миролюба Бенатова: Ще се търси кой се е подписал вместо мними пациенти в болница "Лозенец"

Важно е как институциите ще погледнат на случая - като техническа грешка или като престъпление

Снимка: БТВ

"Много хора, които не са лежали в болница, са отчетени от болница "Лозенец" като хоспитализирани по една и съща пътека и почти по едно и също време". Това разказа пред БНР журналистката Миролюба Бенатова, която направи разследването за предаването "Алтернативата" по получен сигнал. По думите ѝ е важно как институциите ще погледнат на случая - дали като техническа грешка, или като престъпление.

Тя обясни, че клиничната пътека е 20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници:

"Схемата беше потвърдена в последствие и е следната - хората отиват на допълнителен профилактичен преглед, който им е предложен от работодателя им, по линия на допълнително здравно осигуряване. Те отиват на този рутинен преглед, след което са отчетени от болничното заведение на същата дата пред Здравната каса като хора, които са постъпили по спешност и са били хоспитализирани в рамките на един ден, за които болницата е поискала по 3671 лева за всеки един от тях. Като случаите, за които аз знаех, са над 100".

Журналистката уточни, че преди проверката още болница "Лозенец" е признала, че за 65 души е допусната техническа грешка, без да се уточнява каква, и са надвзети 238667 лева, които болницата връща на добра воля.

"В течение на проверката става ясно, че има други 38 души и още други нарушения, за които болницата е взела близо 140 хил. лева, за които сега има процедура да ги върне, както има процедура да се прекрати договорът със Здравната каса по тази пътека (20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници -б.р.).

По думите на Бенатова в деня, в който директорът на Здравната каса назначава проверка - 8 януари, се получава писмо от името на директора на болница "Лозенец", в което обяснява, че е допусната техническа грешка и парите ще бъдат върнати веднага:

"Адвокати обясниха, че по този начин болницата прави изпреварващ ход, вадейки тези 65 случая с техническата грешка от проверката на касата".

Миролюба Бенатова обясни, че е получила отговор на въпроса си по Закона за достъп до обществена информация, че ще се търси кой се е подписал вместо тези мними пациенти на входа и на изхода на болничното заведение:

"Топката е в ръцете на прокуратурата, тя може да се занимае, може и да не се занимае".

Директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов е заявил пред журналистката, че такъв въпрос за лечебното заведение не съществува.

"В неофициални разговори с представители на касата, разбрах, че за декември със 140 са повече отчетените по тази пътека 20.1 в "Лозенец". Това би трябвало да бие на очи. На мен ми се струва, че е странно", разказа още Бенатова и уточни, че е изпратила запитване и до министъра на здравеопазването за резултатите от проверката, но очаква отговор.

Интервюто на Снежана Иванова с Миролюба Бенатова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. "За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка Рядко явление подобно..

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от досегашните заместник-министри, приближените до бившия министър на отбраната Сергей Шойгу Николай..

публикувано на 17.06.24 в 20:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции и едновременно с това да поддържа търговските ни отношения, но реалността е друга", заяви..

публикувано на 17.06.24 в 19:55

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология прогнозираха, че в България от 19 юни започва повишение на температурите като се очаква да бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30