Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестимата български полярници са отплавали от чилийския град Пунта Аренас

Снимка: архив

Шестимата български полярници от националната антарктическа експедиция рано тази сутрин са отплавали от пристанището на чилийския град Пунта Аренас, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Групата замина от София на 30 януари и беше подложена на 14-дневна карантина, която после беше удължена заради лошото време в пролива на Дрейк, предизвикало закъснението на кораба.

Всички български полярници са в добро здраве и с отрицателни PCR тестове.

Очаква се около 25 февруари групата да стигне остров Ливингстън и да открие сезона на базата "Св. Кл. Охридски". Намаленият заради пандемията състав на експедицията има задачата да отстрани повредите, нанесени на сградите и съоръженията през тежката и продължителна антарктическа зима, както и да консервира базата за следващата.
 
Изследователите ще вземат целогодишно записваните данни за състоянието на околната среда, сеизмичните и мареографските събития, а научната апаратура ще бъде презаредена за следващия сезон.

Очаква се групата да се завърне в България в началото на април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Гърция: Акции в ромски гета срещу "медната мафия"

Властите в Гърция се опитват да спрат кражбите на метали с повече охранителни камери и чести акции сред ромската общност. Огромни са държавните разходи по възстановяване на щетите. Гръцката полиция провежда акции в ромски гета срещу "медната мафия", която краде и търгува с метали на черния пазар. Според полицаите това обикновено са ромски..

публикувано на 21.10.24 в 11:05

В Ивайловград двама мъже са арестувани за бракониерски лов на сърни

В Ивайловград двама мъже са арестувани за бракониерски лов на сърни. Те са пътували с лек автомобил, който е спрян за проверка до село Плевун. В багажника са намерени две отстреляни животни, както и оръжие. То е било законно притежание на единия от мъжете. Те са били тествани и за алкохол, като пробите им са положителни. Двамата са..

публикувано на 21.10.24 в 11:01
Снимката е илюстративна.

Спасителна акция заради бедстващи мигранти край о-в Самос

Гръцката брегова охрана провежда спасителна акция заради бедстващи мигранти край остров Самос. От потъналата лодка бяха спасени 22 души. Сред тях е трафикантът, който е арестуван. Двама мигранти бяха открити удавени, съобщават от Гранична охрана. В спасителната акция са участвали и частни яхти. Продължава издирването в морето на още мигранти...

публикувано на 21.10.24 в 10:36

Над 200 изсъхнали и болни дървета ще бъдат изсечени в кюстендилския парк "Хисарлъка"

Над 200 дървета черен бор ще бъдат изсечени в парка "Хисарлъка" над Кюстендил. Причината е, че дърветата са заболели, а някои от тях са изсъхнали, съобщават от Общината и уточняват, че изсичането ще бъде извършено по специална технология. То трябва да приключи до 31 декември. Според издадените три разрешителни ще се отрежат общо 151 куб...

публикувано на 21.10.24 в 10:29

"Вечер на добродетелите" в помощ на деца и семейства в риск

15-ото издание на " Вечер на добродетелите " ще се проведе под надслов "Криле и корени". Инициативата е на Фондация "За нашите деца", която работи в подкрепа на ранното детско развитие. Събитието тази вечер ще се състои в Sofia Event center. По време на благотворително наддаване гостите на събитието ще дарят за каузата. През 2025 г...

публикувано на 21.10.24 в 10:24

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение - ако човекът се почувства изхабен, да се възползва от тази възможност, но ако остане в училище, той да изпълнява нещата както трябва. Това предложи пред БНР Петя Русинова, бивш директор на училище. Синдикат "Образование" - "за" трудът на учителите да се зачита за втора..

публикувано на 21.10.24 в 09:52
29 СУ в София, където учат децата от румънската гимназия в момента

Местят румънската гимназия в друга сграда. Родители и ученици на протест

Родители и ученици от румънската гимназия "Михай Еминеску" протестират срещу преместването на гимназиалните класове в друга сграда. Сега те учат в 29-о СУ "Кузман Шапкарев", което се намира на улица "Раковски" в София. "Решение все още няма. Дойде представител на общината. Получихме уверение, че ще останем поне до края на учебната година..

публикувано на 21.10.24 в 09:49