Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев: Има публика за всичко – и за „Борат 2“, и за „Сфумато“

Разговорът за успеха на Мария Бакалова е най-тъжният в българското изкуство за времето на прехода

Георги Тошев
Снимка: Ани Петрова

„Днес има публика за всичко – нека не бъдем съдници на тези, които харесват „Борат 2“, тези, които харесват „Сфумато“, или тези, които харесват Антониони и Бергман, кое е високо и кое низко.“ Това каза пред БНР журналистът и преподавател Георги Тошев, автор на книги и филми за знакови личности в българската култура. Той коментира скандала с интервюто на проф. Иван Добчев за портала "Площад Славейков", в което Добчев говори за успеха на актрисата Мария Бакалова във филма „Борат 2“. Скандалът, типично по нашенски, е добра сценарна основа за Коен да направи „Борат 3“, смята Тошев.

Според Тошев разговорът за високото и ниското, за естетиката на „Сфумато“ и естетиката на „Борат 2“ е разговор за това как се съотнасяме и за отговорността на публичните личности „с големи претенции за високо, как разговарят с обикновените техни бивши и настоящи студенти“.

Разговорът вече не е за изкуство и това е най-тъжното, подчерта Георги Тошев в предаването „Преди всички“. 

Може би това е най-тъжният публичен разговор в българското изкуство за годините на прехода. Не съм допускал, че един театрален режисьор със статута на проф. Иван Добчев може да се „изпусне“, или нарочно да изговори тези думи и то по отношение на 24-годишна млада актриса, негова студентка, приета с най-висок успех на кандидатстудентските изпити, студентка, за която са се борили двама професори.“

Публичното говорене на проф. Добчев напомня на публичното говорене на политиците ни, отбеляза Тошев. Той поясни, че е публично достъпен запис от негово интервю с Мария Бакалова, в което тя изтъква приноса на неговото обучение за своя успех.

Когато едно 24-годишно момиче е извървяло пътя от „Меден рудник“ в Бургас до Холивуд, говори с това уважение за своя професор и когато няколко месеца по-късно имаме думата „да се слагам“, недоумявам.“

„Това е успехът за едно работливо, целенасочено българско момиче, което стига там, докъдето се простират мечтите ѝ. Има голяма доза шанс, но шансът се дава на смелите“, коментира Тошев.

Георги Тошев заяви, че не е мъжко първо да обидиш една жена, а след това да пратиш втора жена да те защитава, визирайки опита на проф. Маргарита Младенова да уточни, че в случая Добчев е използвал режисьорски, театрален жаргон.

Режисьорският сленг е за работните помещения в театъра, за репетиционните. Режисьорският сленг не е публично говорене.“

„Никой не отрича качествата на Иван Добчев като режисьор, но тук излиза нещо друго – качествата му на преподавател и има нещо много по-тъжно: какви хора сме допуснали да преподават“, каза още Георги Тошев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21