Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Финансирането на БНР ще бъде на базата на нетните разходи

Андон Балтаков
Снимка: Цветелина Белутова

И БНР, и БНТ с години са хронично недофинансирани. До този момент финансирането е на т.нар. „час програма“. Това подчерта в предаването „Нещо повече“ генералният директор на БНР Андон Балтаков. Предлаганите от правителството промени в Закона за радиото и телевизията са внесени в Народното събрание, като с тях се предвижда нов принцип на финансиране на БНР и БНТ

Той поясни, че начинът на финансиране на БНР ще бъде на базата на нетните разходи:

„Вярвам, че депутатите ще приемат този законопроект в оставащите дни и на базата на новите текстове в закона ще се приеме методология за изчисляване на разходите. След което ще кажем на Съвета за електронни медии, който ще бъде администратор, аргументирано и с анализи – за да създаваме тази програма, за да изпълняваме обществената си функция, за да създаваме култура, за да създаваме дигитално съдържание, за да поддържаме сградите, на нас ни трябват толкова пари“.

Балтаков подчерта, че като организация БНР е повече от една радиостанция.

„Мисията ни е ясно разписана - за кого създаваме съдържание, журналистика, култура, творчество. По този начин ще застанем пред обществото, пред СЕМ, пред останалите администратори на финансовата помощ, и ще кажем – така виждаме, че трябва да изпълняваме обществената мисия, направили сме си финансовите и икономическите анализи. По друг начин ще се води диалогът“.

Генералният директор на БНР каза още:

Нашата цел е да осведомяваме хората за това какво се случва и накъде вървим цивилизационно. И законът казва, че ние съдействаме за развитието и популяризирането на българската култура, на българския език. Ние даваме информация, но когато тя не съвпада с усещането на хората, те си мислят, че правим пропаганда“.

Интервюто с Андон Балтаков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ливански гражданин отива на съд за пропаганда за война

Ливанският гражданин Бахжат Ал-Макуаси отива на съд за пропаганда за война. Според внесения в съда обвинителен акт, 51-годишният се е заснел  с поставена на главата традиционна арабска кърпа и на арабски език призовал мюсюлманите по света към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Предстои Софийският градски..

публикувано на 26.06.24 в 10:50
Бойко Борисов

Борисов получил сигнал за най-висока степен на заплаха вероятно заради подкрепата за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че преди седмица е получен много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-висока степен на заплаха. Според Борисов една от възможностите за заплахата срещу него може да идва заради твърдата позиция за военната помощ за Украйна: "И е от, както си го обяснявам аз, заради..

публикувано на 26.06.24 в 10:40

Главчев обеща: До Нова година ще бъде пуснато движението в едната лента от Ботевград до Мездра

"Старото съоръжение ще бъде ремонтирано, санирано, и две нови предстои да се изградят. И всичко това се стане до края на годината. Както и ще бъде пуснато, поне в едната лента, движението от Ботевград до Мездра. Призовавам всички да стиснат зъби и да потърпим, за да може да се случи нещо хубаво, което е и чакано от доста време". Това заяви..

публикувано на 26.06.24 в 10:28
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод заявеното от премиера на..

публикувано на 26.06.24 в 10:14
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна", но той отказва да отстъпи от становището..

публикувано на 26.06.24 в 10:11

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество. Това коментира в интервю пред БНР Лили Кирова, маркетинг мениджър на Полиграфия офис център, организатор на..

публикувано на 26.06.24 в 10:08
Йордан Тодоров

"Възраждане" иска "Росатом" да ремонтира парогенератор на АЕЦ "Козлодуй"

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" поискаха руската държавна компания "Росатом" да направи ремонт на проблемен парогенератор на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Йордан Тодоров обяви: "В дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от..

публикувано на 26.06.24 в 09:57