Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Исмаилов: Ако не беше ДПС, ГЕРБ нямаше да бъде на власт

Хора от Гражданско сдружение ДЕН ще бъдат включени в листите на ГЕРБ

Снимка: Наталия Ганчовска

"Бил съм заместник-министър в кабинета "Борисов 2" и не съм участвал в протестите. Омерзен съм от много други неща, които се случват в политиката - примерно, когато станах зам.-министър, някои псевдопатриоти искаха оставката ми и дори щяха да свалят доверието от тогавашното управление на ГЕРБ, за да не бъда назначен. От това съм омерзен". Това заяви пред БНР Орхан Исмаилов във връзка с обявената от Гражданското сдружение ДЕН подкрепа за  ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. 

По думите на Исмаилов единствено с влизането им във властта няма да допуснат "дерибействане на ГЕРБ в районите със смесено население".

"Много пъти съм казвал, че ако не беше ДПС, ГЕРБ нямаше да бъде на власт. Ако не беше подкрепата на ДПС за бюджета на държавата, щеше ли да има правителство, ако не беше ДПС да подкрепи, щяха ли да бъдат закупени изтребители за българската армия. Казвам, че винаги ДПС са се отзовавали и подкрепяли това правителство", каза още той.

Според него това, че премиерът Бойко Борисов си е позволил да смени министри от правителството заради връзки с ДПС, означава много. 

"Единствената алтернатива, където да участваме, за да реализираме своите цели, ни даде коалицията на ГЕРБ със СДС. Преговаряхме и с други демократични партии, но се установи, че те не са узрели да работят с хора, които държат да има в техните листи кадри, които да се реализират във властта. Единствено тази възможност ни даде ГЕРБ и Бойко Борисов", коментира Исмаилов и уточни, че хора от Гражданско сдружение ДЕН ще бъдат включени в листите на ГЕРБ.

Исмаилов беше категоричен, че отиването им на изборите с ГЕРБ доказва, че вече няма как да има задкулисие с ДПС:

"Неучастието на Делян Пеевски в листите на ДПС означава, че Движението се опитва да си възвърне състезанието, където да управлява. ... Г-н Пеевски е номиниран от всички областни структури на ДПС, но това, че не е в листите е загадка. Мнението ми е, че ако ДПС вече не изпълнява волята на областните структури, това е в противовес, значи има нещо друго, което ние не знаем".

"Монополът на ДПС в смесените райони ще се разбие, когато човекът, който раздава порциите, се оттегли от властта наистина", смята той.

Орхан Исмаилов заяви, че вярва на Борисов и посочи, че има компетентни органи, които да проверят всички съмнения и обвинения за корупция към премиера.

Интервюто на Снежана Иванова с Орхан Исмаилов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия..

публикувано на 01.10.24 в 07:52

Тест на Националната система за ранно предупреждение на BG-Alert в 11 часа

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на Системата BG-Alert ще бъдат проведени днес в 11 часа. Целта е да бъде проверено техническото им състояние, обясниха от МВР. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София; Бургас; Варна; Кърджали; Монтана; Пазарджик; Плевен; Пловдив; Русе; Смолян;..

публикувано на 01.10.24 в 07:51

Започва вторият мандат на Кристалина Георгиева начело на МВФ

От днес започва вторият 5-годишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд.  През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на ръководител на най-големия световен кредитор, като събра повече гласове от нидерландеца Йерун Дейселблум...

публикувано на 01.10.24 в 07:48

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ. В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО

Бившият нидерландски премиер Марк Рюте официално ще заеме в Брюксел поста на генерален секретар на НАТО - след 10-годишното председателстване на Йенс Столтенберг. Вчера Столтенберг отправи призив НАТО да не допуска Русия да победи в Украйна, тъй като това би било знак, "че когато Владимир Путин използва сила и когато заплашва Запада, постига..

публикувано на 01.10.24 в 07:37

Планова техническа профилактика на предаватели

На 1 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа  профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, ТЪРГОВИЩЕ 4 на честота 92.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg, в района на Костенец и..

публикувано на 01.10.24 в 06:00
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38