Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия на

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър

| обновено на 02.03.21 в 17:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу Съединените щати за незачитане на визовата реципрочност, съобщи в "Туитър" председателят на мониторинговата група в Европарламента София ин'т Велд.

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

София ин'т Велд добавя, че Комисията има правно задължение да действа и Европейския съюз трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани.

От нейния офис съобщиха за "Хоризонт", че решението е гласувано вчера и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли трябва да го внесе в Съда на ЕС, като вот в пленарна зала не е задължителен.

Говорителят на Еврокомисията Адалбер Янз отказа коментар по въпроса, но припомни, че през декември миналата година Комисията е публикувана комюнике за визовата реципрочност, в което е подчертала, че въвеждането на визи за американски граждани като отговор би било контрапродуктивна мярка за бъдещите отношения между Общността и Съединените щати.

"Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последствия в тази насока", каза Янз.

Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова разговаря със София ин'т Велд:

Госпожо Ин'т Велд, бихте ли обяснили процедурата, която следва?

"След като правната комисия гласува решението, това означава, че тя е дала официална препоръка на председателя на Европарламента какво да прави. Той трябва да реши дали да го внесе в Съда или не. Обаче по досието имаше първоначален вот в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, после в пленарна зала, после пак в същата комисия, сега в правната, където получи много ясно изразено мнозинство. Така че няма причина председателя да не го внесе в Съда.  Срокът да се внесе е четвъртък, така че трябва да се действа много бързо. Смятам, че всеки може да разбере колко е важен този случай, по който се работи от много, много време.  Години наред Европейската комисия отказва да се захване с проблема. Така че е наша работа да го направим, да отнесем случая в Съда и да го спечелим. Абсолютно неприемливо е това, което Комисията направи. Хората трябва да разберат, че всички европейски граждани са равни пред закона. Досега Комисията казваше: "Да, да, американците не спазват споразуменията, не махат визите за България, Румъния, Хърватия и Кипър. Но ние сме в диалог". Ами те са в диалог от толкова години и срокът изтече отдавна. Съединените щати са съюзници, разбира се, близък приятел, но тези 4 страни трябва да бъдат третирани като всички останали. Те не спазват правилата и това означава, че визовата реципрочност трябва да бъде премахната или поне Еврокомисията би трябвало да даде предложение това да бъде направено. Надявам се, че Комисията няма да позволи нещата да отидат толкова надалеч, ще предложи това и тогава американците ще разберат, че сме равноправни партньори, третираме ги с уважение, те нас също и въпросът ще се реши, преди да се стигне до съдебно решение". 

Само че от днешния отговор на Комисията стана ясно, че на този етап тя не възнамерява да дава предложение в тази насока с мотива, че такова действие ще усложни по-нататъшните отношения между ЕС и Съединените щати....

"Е, ние така или иначе ще стигнем до съда. Комисията използва тази клауза "по усмотрение", която казва, че тя е задължена да предложи замразяването на визовата реципрочност, ако другата страна не спазва условията, освен ако няма негативни последствия за трансатлантическите отношения. Проблемът е, че Комисията интерпретира това по много едностранчив начин. Много странна интерпретация е да казваш, че ако ЕС приложи закона, това ще има негативен ефект върху трансатлантическите отношения. Какво значи това? Тоест, те ще пострадат, защото американците не зачитат законите и конституционните структури на Общността, както и това, че всички нейни граждани трябва да се третират равноправно. Къде тогава е отрицателното влияние върху трансатлантическите отношения? Така че интерпретацията на Комисията за тези отношения е много едностранчива, тесногръда и  подчинена".

Съдебната процедура обаче отнема време и изходът също е неясен. Колко време би отнело едно такова решение?

"Не мога изобщо да предвидя това, не знам колко време ще отнеме на Съда. Разбира се, случаят е много важен, защото е изцяло свързан с отношенията между институциите, начина, по който Европейската комисия разбира своята роля и по който представлява своите граждани, а има и връзка с трансатлантическите отношения. Затова досието е много деликатно, но не бих се учудила, ако не стигнем до окончателно решение, тъй като Комисията може да започне да работи, а американците да разберат, че сме приятели, съюзници и равни. Това означава, че ние спазваме техните закони, те - нашите и това означава, че трябва да премахнат визите за всички граждани на ЕС".

Не е ли по-вероятно при новата американска администрация въпросът да се реши чрез двустранни разговори между Съединените щати и ЕС?

"Много се надявам това да стане, но нека имаме предвид няколко неща. Администрацията на Тръмп носи отговорност за много лоши неща, но не за всички тях. Този въпрос е още преди той да встъпи в длъжност и не можем да обвиняваме само републиканците и него. Същото беше и при Обама. Надявам се влизането на  президента Байдън в Белия дом да даде поне възможност въпроса да се уреди. От това обаче можем да извадим поне едно заключение - Европейският парламент стои зад всички свои граждани. Ние не толерираме едни да бъдат по-равни от другите. Затова за мен случаят е много, много важен. Дори и да отнеме повече време, е наистина важен за усещането на гражданите за тяхната принадлежност към ЕС". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: Агенцията за медицински надзор да е независима

Агенцията за медицински надзор да е независима от Министерството на здравеопазването . Това каза пред БНР проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, като посочи: "Добре е тази агенция да не зависи от министъра на здравеопазването , да не е към министъра и да не получава указания от него, а да бъде независима държавна агенция "...

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води..

публикувано на 06.10.24 в 10:58
Николай Младенов

Николай Младенов: Ще следим за инициатива на международната общност за омиротворяване в Близкия Изток

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за омиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция. Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за..

публикувано на 06.10.24 в 10:52

В Петрич продължават проявите за почит на цар Самуил

В Петрич продължават честванията на 1010 години от управлението на цар Самуил.   От 9 часа в историческия музей на града започва Международна научна конференция "Самуилова България - история и култура“. Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич От националния парк-музей тръгва и походът "По стъпките на..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Росица Матева

Росица Матева: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори . Това заяви пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), като обясни, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на..

публикувано на 06.10.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

За летящите коли и въздушни таксита - кога и в България?

До десетина година в София може да има въздушни таксита. Това показват оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в..

публикувано на 06.10.24 в 10:10

21 души достигна броят на загиналите при израелски въздушен удар в Ивицата Газа

21 души достигна броят на загиналите при израелски въздушен удар в Ивицата Газа. Съобщено беше и за нови израелски атаки в южните предградия на Бейрут. Израелски сили извършиха въздушни удари над Бейрут и Газа В централната част на Газа е атакувана джамия, превърната в приют за бежанци, твърдят от палестинската Гражданска защита. Според израелската..

публикувано на 06.10.24 в 09:50