Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Любов без граници" - квартет "Дестини" и македонският дует Александър и Дац

Струнен квартет "Дестини"
Снимка: Личен архив

"Идеята възникна много спонтанно. Запознах се случайно с тях, общи познати ме запознаха. На шестата минута вече говорехме за музика, а на деветата им предложих "Йовано, Йованке" и те я запяха". Така Гергана Алексиева от струнен квартет "Дестини" разказа пред БНР предисторията на съвместния им проект с македонския дует Александър и Дац, популярни у нас с хита "Корона, чао".

Тя беше категорична, че вярва в музиката, като средство за преодоляване на противоречията между държавите:

"Абсолютно сигурна съм в това, защото музиката и изкуството са тези, които ни правят по-добри. Дават позитивна енергия и смисъл. Виждаме красотата на света, красотата на взаимоотношенията. Разбираме и чувстваме историята, която ни свързва. Като че ли някак преоткриваме любовта".

Гергана Алексиева обясни, че затова и тяхната версия на "Йовано, Йованке" е озаглавена "Любов без граници".

"След вселенската криза, която преживяхме с пандемията от Covid-19, всички трябва да си дадем сметка, че няма смисъл от тези граници между държавите и от скандалите и дрязгите. Хората трябва да се обичат и да правят света по-добър. Природата ни изправя пред страшни предизвикателства и няма нищо по-добро от това да сме заедно и да се обичаме", смята тя.

Музикантките от квартет "Дестини" са изпратили писмо до македонския премиер Зоран Заев, в което го уверяват, че не е добре България и Северна Македония, които са толкова близки държави, да бъдат в конфликт. Те изразяват надеждата си дрязгите между страните да бъдат много бързо преодолени. 

Все още не са получили отговор от министър-председателя на Северна Македония.

Предстоят концерти на струнен квартет "Дестини" - на 12-и април в Бургас, а на 13-и – във Варна. Подготвеният концерт-спектакъл е озаглавен "Усещане за жена".

Интервюто на Петър Волгин с Гергана Алексиева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само.  Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи са само част от вълнуващата история, която може да откриете на страниците на „Йелоуфейс“...

публикувано на 02.10.24 в 09:44

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46