Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2050 г. 60% от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване

Снимка: Ани Петрова, БНР

По прогноза на Световната федерация по затлъстяване - до 2050 г. 60% от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване, като общо 4 млрд. души на земята ще имат този проблем. Според Световната здравна организация затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето.

В държавите от ЕС статистиката отчита, че се е увеличил броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Рисковата група при децата е между 5- и 9-годишните.

Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на Covid-19. Това казаха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод Световния ден за борба със затлъстяването. Хората, които страдат от това заболяване трудно усещат чувството за ситост, а по-скоро усещат чувство на глад, обясни доц. Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания:

"Един от рисковите фактори всъщност в храненето е употребата на ултрапреработени храни. Като дефиниция означава, че почти не съдържат хранителен компонент. Те са най-често пакетираните готови храни. Затлъстяването е едно заболяване, едно тежко заболяване, което когато е при малките деца, те не го усещат толкова, въпреки че се случва да има и стигматизация при тях. Тези деца са с по-лоши оценки в училище. Има такива данни на учени, защото са потиснати, защото им се подиграват съучениците".

Препоръките на лекарите са за редовно и балансирано хранене, да се консумира повече мляко и млечни продукти, плодове и зърнени храни.

Още за този проблем и за хората с наднормено тегло, съветите на лекарите, чуйте от репортажа на Надежда Николова - от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е  изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ" , категоричен е..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Проф. Димитър Недялков

Проф. Димитър Недялков: В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир

В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и преподавател по военно дело. Той подчерта, че  това е начална стъпка, а процесът на преговорите ще бъде доста продължителен и труден : "Хубавото на тази конференция е, че в крайна сметка в глобален мащаб и много..

публикувано на 17.06.24 в 14:07
Дмитрий Песков

Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение

От Кремъл окачествиха изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ядрения арсенал на алианса като пореден опит от страна на Запада за трупане на напрежение. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент Владимир Путин, коментира на брифинг думите на..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни семейство на Европейския съюз и според мен това ще бъде най-доброто доказателство и най-добрата бариера..

публикувано на 17.06.24 в 13:47