Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба „Животът на бездомните животни“ насърчава осиновяването

Снимка: Фейсбук на „Четири лапи“

С фотоизложба, открита в центъра на столицата на 12 март 2021 г., неправителствената организация „Четири лапи“ поставя в центъра на общественото внимание чувствителната тема за безстопанствените животни и адекватната грижа за тях.
Експозицията със заглавие „Животът на бездомните животни“, показва внушителни кадри, които насърчават към осиновяването и отглеждането на домашните любимци с уважение и разбиране.

Фотографският проект представя пред аудиторията неповторимата емоция от съжителството с осиновен домашен любимец. Историята на изоставеното кученце Бърни започва в района на Френската езикова гимназия, където е открит от настоящите си стопани.

Освен надежда за по-добър живот, изложбата показва и кадри от жестоката действителност - на скитащи из големия град улични котки и кучета. Припомня и бедствия като аварията в Хитрино през 2016 година, за да покаже, че в кризисни ситуации бездомните животни също са сред засегнатите.

Целта на „Четири лапи“ е да предизвика обществен дебат по тези болезнени проблеми, свързани с отношението на хората към животните - посочва Деница Славова от екипа на международната организация:

"Четири лапи е силният, глобален, независим глас на животните. Нашата визия и всички наши активности са за един по-добър свят, в който животните не са подложени на страдания, а се отглеждат с уважение и разбиране. С тези фотографии искаме да провокираме повече толерантност, повече грижа и внимание към всички животни независимо дали са бездомни или домашни любимци 

Изложбата е част от кампанията „Осинови ме“, която подчертава значението на осиновяването, вместо закупуването на животно. В световен план благородната инициатива набира все по-голяма популярност.

Крачка в правилната посока към едно по-загрижено общество прави Луиза Лазарова. През януари младата жена се сдобива с домашен любимец.

"От години следя в социалните мрежи различните страници за бездомни животни, а също така и приюти от цялата страна и тяхната дейност. В началото на 2021 година, във Фейсбук, все по-често започна да ми излиза снимката на едно кученце от Варненския приют - черничко, с бежови елементи по лицето, много сладко и мило същество. По някакъв начин в главата ми се загнезди мисълта за него и не можех да спра да мисля за това прекрасно създание. Свързах се с хората от приюта и след редица интервюта и дълго пътуване за малката животинка, той най-накрая беше в ръцете ми, гушках го и го заведох у дома“1 казва тя.

Луиза откроява причините за този благороден и щедър жест - осиновяването на приятел  животно от приют:

"Колкото и голям фен да съм на кучета от породи хъски, лабрадор ретрийвър, мисля че кучетата, които са порода "любов" носят също толкова голяма щастие. Има толкова много млади, нещастни душички, които чакат своите хора да бъдат осиновени и не смятам, че купуването на животно е по-пълноценно от това да осиновим такова".

Фотоизложбата „Животът на бездомните животни“ ще остане в зона Ларго под площад "Независимост" до края на месец април, посочва Деница Славова. Сред предстоящите инициативи на Четири лапи е проектът "Зов за зоопарковете", свързан с подобряване на условията на живот на обитателите на зоологическите градини.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59