Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Попов: Новината за откриване на летния сезон съдържа щипка сол

Сред пазарите ни Западна Европа остава голямата въпросителна

Снимка: БГНЕС

На 1 май ще бъде открит летният туристически сезон у нас. Добре дошли са туристи с PCR тест, сертификат за ваксиниране или свидетелство за наличие на антитела.

Това съвсем не е достатъчно за откриване на летния сезон, коментира пред БНР Димитър Попов, председател на УС на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

„Звучи много добре – отваряне на сезона, но има още много други неща, които трябва да се вземат предвид. Новината ще трябва да си я вземем с щипка сол.“

Като положителна новина Попов определи анонса за старт на сезона на 1 май за пазарите, „където имунизирането върви с пълна сила“.

България все още свети червено на Covid картата и това в никакъв случай не е в наша полза, изтъкна Попов. По думите му това е основният показател, който се гледа за чартърните полети.

Не можем да очакваме успешен сезон, докато не подобрим показателите си, стана ясно от казаното от Димитър Попов.

„Разчитаме на най-близките пазари – на румънците. Разчитаме на пазар Израел. Полша – тези пазари, които бележеха ръст последните години. Големият въпрос остава за Русия. Вероятно може Русия да се отпуши. Западна Европа остава голямата въпросителна.“

Попов обърна внимание върху реципрочността – същевременно се налагат ограничения за българите, пътуващи до Африка и те се поставят под задължителна карантина.

„За бранша налагаме забрани за българи, пътуващи до дестинации като Занзибар, Египет, Тунис, за които не е доказано, че имат нещо общо с нигерийската мутация. Поставяме българите под задължителна карантина. Само че между тези клиенти има и хора ваксинирани, хора с антитела. Няма логика между двете мерки.“

Целият бранш вече работи на принципа last minute, заяви още Димитър Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3080 места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица " Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление , припомни д-р Тотев относно документа, с който се..

публикувано на 23.05.24 в 07:57

Опасно време: Жълт код за валежи в 13 области у нас

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 13 области на страната. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Смолян, Велико Търново и Стара Загора, както и София-град и София-област. Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места,..

публикувано на 23.05.24 в 07:48