Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За чудотворството и доброволчеството няма граници

"Мисия усмивка" в Занзибар учи децата да поддържат зъбите си здрави

Венета Павлова и Мария Силвестър в сиропиталището Бу-Бу“ на остров Занзибар
Снимка: личен архив

Като чуем Африка и специално остров Занзинбар, веднага си представяме туристическите групи, които почиват там и споровете относно ваксините.

"Това, което ни провокира да отидем в Занзибар, е да помогнем. "Мисия Усмивка", смятам, че се развива по един невероятен и много успешен начин, защото докоснахме много дечица в Занзибар. Успяхме да ги усмихнем, успяхме да бъдем полезни", сподели Венета Павлова, лекар по дентална медицина.

Инициативата за помощ на децата в Африка започнала още преди 19 години с Ден за профилактика на денталното  здраве.

"Няма да забравя никога този ден. Тогава за един ден успяхме да направим 800 прегледа на деца, след което прерасна в седмица в годините, стана месец на денталната профилактика. Това е мисия за нашия екип, кауза с цел превенция, т.е., да можем да помагаме, да работим за това зъбите ни да бъдат здрави, като даваме най-добрата информация за това как да поддържат дечицата своите зъбки и как трябва да консумират храни и напитки, за да бъде усмивката бяла и красива".

Венета Павлова и Наско Лазаров в сиропиталището „Бу-Бу“, снимка: Личен архив
Венета Павлова разказа, че екипът, с който е пътувала, е посетил сиропиталището "Бу-Бу". Там били посрещнати от майка Сузана.

"Една невероятна жена, която със своята харизма, функциите, които изпълнява като ръководител на това сиропиталище, дава всичко от себе си, за да бъдат тези деца обгрижени и да се чувстват добре в сиропиталището "Бу-Бу". Това, което най-много докосна всички ни е, че присъствахме на учебни занятия, т.е., учителите надграждаха знания в децата. Жалкото е, че има много сирачета. Медицината е на много ниско ниво и повечето родилки при раждането почиват". 

Децата на Африка и „Мисия Усмивка“ в сиропиталището „Бу-Бу“ на остров Занзибар; снимка: Личен архив
Силата на доброволчеството, духът на добротворчеството са по-силни от пандемията и сякаш в тези тъмни времена на страх и несигурност, една усмивка може да направи чудеса.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07