Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 пренареди живота в родопското село Боровица

Снимка: БГНЕС

Covid-19 пренареди живота в родопското село Боровица. 

Местните отделят повече време за семействата си и за ремонти вкъщи. Много от младите хора се завърнаха от чужбина. Проблемът е, че в района няма работа. Липсват инвестиции, доходите са ниски, инфраструктурата е лоша. 

Във втория ден от националния локдаун животът в селото е притихнал. Навън е студено и повечето местни жители са край печките. Кръчмата не работи. Рядко се виждат пуснати на паша домашни животни. Хората обаче вече са свикнали пандемията да ги затваря по домовете, казва кметицата Айсел Мехмед. 

Пандемията е върнала обратно и младежи, които от години работят в чужбина. Но освен чистият въздух и екологичната храна, за тях други плюсове няма. Повече от 8 месеца те са без работа. Не търсете тук млади хора, няма ги, само ние сме - пенсионерите, казва Садула Муса. Разказва, че селото се препитава само с отглеждането на животни.

Лошото състояние на пътя между Боровица и Русалско се оказва най-големият проблем за местните хора. Разстоянието е около 18 километра, но се пътува дълго и трудно. Шосето следва извивките на планината, а под него тече река Арда. На места няма мантинели. В тези условия всеки ден пътува Севинч Изет от Русалско. Синът ѝ е първокласник и учи в Боровица. Тръгват и се прибират по тъмно. Сега Севинч е доволна. Училището е затворено и синът ѝ е вкъщи. Не се налага да пътува. Дори успява да му приготви топла закуска. Но когато забраните паднат, тя ще потегли отново. Разбитият път е проблем и за туристите, казва кметицата.

Туристи идват от София, Пловдив, Варна. Разглеждат меандрите на Арда и една от местните атракции – моста край село Сушево. Заради въведения нов локдаун посещенията са спрели. Хората в Боровица се надяват с настъпването на пролетта вирусът да си отиде, времето да се затопли и животът в селото отново да се върне. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер п редседателят Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по консултациите за..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06