Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът гласува доклада за напредъка на РСМ и Албания по пътя им към ЕС

Андрей Врабчев: България е в по-слаба позиция

| обновено на 25.03.21 в 14:04
Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент ще обсъди и гласува доклада за напредъка на Северна Македония и Албания по пътя им към Европейския съюз. Внесените от петима евродепутати поправки с критики срещу българското правителство няма да бъдат оттеглени, стана ясно вчера.

По този повод евродепутатът Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите , където са повечето подкрепящи поправката, заяви пред „Хоризонт“:

„Казах, че едностранчива и че изпраща сигнал, сякаш позицията на Северна Македония е по-важна от всички притеснения на българските ѝ колеги. Призовах тя да бъде оттеглена или казах, ако не бъде изтеглена, призовавам всеки един от вас, другари, да не я подкрепи. Ние ще направим и правим вече кампания, за да убедим колкото се може повече социалисти да не я подкрепят.

Във внесената поправка представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Северна Македония и „българските власти се призовават да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк вече заяви, че неговата група „Обнови Европа“, няма да подкрепи поправката.

Пред БНР той подчерта:

Ние призоваваме в самия доклад като централен елемент добросъседските отношения между Република Северна Македония и Република България да бъдат в дух на приятелство, добронамереност с цел да се изграждат бъдещи, инфраструктурни и регионални проекти, които имат значение за съвместното съжителство“. 

В предаването „12+3“ с коментар по темата се включи експертът Андрей Врабчев: 

„От две места не се чуват забележки по темата. От Сърбия и Русия. Това означава, че случващото се е в тяхна полза. Поведението, което се наложи през последните години, не подобрява ситуацията и не засилва позициите на България... Изненада е, че мерим напредъка и резултатите в Република Северна Македония с нагласите на обществото тук, а не с постигнатите резултати там. Големият проблем е, че България имаше всичките инструменти в ЕС да контролира и постигне това, което иска от Македония. Но вместо България, бидейки част от ЕС, да има зад гърба си Съюза, тя да е лидерът, създаде ситуация, в която симпатиите отиват към страната на Македония. България е в по-слаба позиция“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Докладът ще се дебатира утре в Европейския парламент

Не оттеглят текстове срещу България от доклад за напредъка на Северна Македония в ЕП

Текстовете срещу действията на София в доклада за напредъка на Северна Македония, който утре ще се дебатира в Европейския парламент, вероятно няма да бъдат оттеглени. По инициатива на четирима евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите..

публикувано на 24.03.21 в 17:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35