Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 4-то място по смъртност в ЕС

Костадин Ангелов: Ще се справим с третата вълна на Covid-19

| обновено на 25.03.21 в 12:48
Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксина и за нашата страна, очаква се днес да приключат експертните разговори и довечера да бъдат решени на най-високо държавно ниво, съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов

„Тази криза на днешния ден (Благовещение – б.р.) отваря няколко проблема, които стават все по-видими. Всички лечебни заведения в страната, третата вълна не прилича по нищо на втората вълна, почти цели фамилии и семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения. Искам да честитя празника и на тези семейства, които са в лечебните заведения, и да им кажа, че ще направим всичко онова, което е по нашите сили, да се преборим за тяхното здраве“, посочи Ангелов, който даде и статистика за новозаразените през последното денонощие.

„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно, всички лечебни заведения са подготвени. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства и дезинфектанти, като, разбира се, няколко извънредни доставки с ремдесивир, втора извънредна доставка вчера взехме решение ще бъде доставена“, каза още министърът. 

Министърът отправи апел към тези, които се съмняват в съществуването на коронавируса: „Истината стои пред очите на всички, тя е много жестока“.

„Тази трета вълна е по-различна със следното нещо – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това ние осигурихме възможността третата вълна в момента да нямаме недостиг на медицински персонал в лечебните заведения. Т.е. да осигурим нашите воини на първата линия на бойното поле“.

69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети, За изминалата седмица броят на излекуваните е 11 856, а броят на потвърдените случаи е 25 354, Болниците обаче се справят с тази ситуация, каза още Ангелов.

14-дневната заболеямост е 661 на 100 000, което ни отрежда 6-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 2-ро на Балканския полуостров.

Пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша, като разликите са значителни, подчерта на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда 4-то място в ЕС и 1-во място на Балканския полуостров. Пред нас са Чехия, Унгария и Словакия, отбеляза още доц. Кунчев.

В страната няма принципна разлика в сравнение с миналата седмица – продължава да е с най-висока заболеваемост – Бургас, Силистра, София, Враца, Плевен.

С най-ниска са Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик. 

Ангел Кунчев

За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%. Надминахме върха си от 23 ноември 2020 г. още онзи ден, тогава върхът бе на 667 на 100 000, сега сме на 679 на 100 000. Нарастването за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността в момента има колебание – то е само 5%, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

На брифинга присъства и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който обяви, че големите магазини могат да отворят, но при определени условия. Самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп с вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките.

Магазините, които имат площ над 300 кв. м и предлагат нехранителни стоки, също могат да продължат дейността си като обособят и ограничат площта си, така че да бъде до 300 кв. м с преградни стени, ленти, щандове, съобщи Борисов. 

Поради високия брой заболели бременни и родилки ще бъде създаден и съвет от водещи акушер-гинеколози, които да подпомагат работата на лекуващите лекари. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43