Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Болничната система издържа на наплива

Работното съвещание при премиера Бойко Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

В настоящата ситуация болничната система издържа на наплива на заболелите от коронавирус. Това докладва на работно съвещание в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов

„Благодарение на подготовката, която успяхме да направим, и оборудването с допълнително количество дихателни апарати и кислородни концентратори, изграждане на кислородни инсталации във всички лечебни заведения, така че нямаме притеснения по отношение на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, каза министърът.

Няма драматична промяна в ситуацията у нас, заяви държавния здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Той очаква до дни да бъде достигнат пикът на заболеваемост.

Тази или другата седмица ще достигнем върха на заболеваемостта. И ако удържим на тези стойности, това все пак ще е добре, няма да има някаква извънредна вълна, която да постави на колене системата“, каза той.

Във ВМА и в „Пирогов“ разкриват нови легла за лечение на коронавируса .

Професор Венцислав Мутафчийски отчита слаб интерес от зелените коридори за ваксинация.

„Имаме наличност на достатъчно количества „АстраЗенека“ – около 3000 бройки са във ВМА. Интересът за съжаление е слаб – едва 200 човека вчера“.

До края на седмицата ваксинираните се очаква да достигнат половин милион.

През тази седмица се очаква доставката на над 200 хиляди дози от разрешените ваксини, а за месец април потвърдените до момента количества са 700 хиляди дози.

Очаква се и информация за допълнителните количества, които ще получи България по сключеното споразумение между Европейската комисия и „Пфайзер“ и „Бионтех“ за ускорена доставка на 10 милиона дози от препарата.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че с очакваните количества ваксини планът за имунизация трябва да се ускори.

„Аз мисля, че може да натиснете здраво по ваксинационната програма. Това са много ваксини и трябва максимално бързо да се поставят. Ето виждате фалшивите новини вървят в тази посока – ще има извънредно положение, след изборите ще затварят страната и т.н. Не 100 процента фалшиви“, каза Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света. Каква е..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици, като изтъкна, че "не бива да се пренебрегват злите намерения и действия на наркодилърите и..

публикувано на 26.06.24 в 18:33
Снимката е илюстративна

Пожар в селскостопански масив в района на Полски Тръмбеш

Шест противопожарни автомобила от Полски Тръмбеш и Горна Оряховица гасят пожар, който е обхванал няколкостотин декара селскостопански масив между шосето и железопътната линия между Полски Тръмбеш и село Страхилово. Огънят е пламнал следобед. "Запалило се е стърнище, огънят е обхванал около 800 декара от него. Вече е локализиран..

публикувано на 26.06.24 в 18:32