Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои връчването на Малката Нобелова награда

Международен ден на детската книга

Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова

| обновено на 02.04.21 в 14:33
Снимка: архив

Международният ден на детската книга отбелязваме на днешния втори април. Празникът се почита в цял свят повече от 50 години. 

Втори април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и през 1967 година е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като предлага и темата.

Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите”.

Инициативата е на Международния съвет за детската книга - неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 година в Цюрих. Три години по-късно е учредено отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“.

Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.

Юлия Спиридонова-Юлка

Столична библиотека и театър „Възраждане“ ще отбележат днес заедно Деня на детската книга с постановката „Трите прасенца“, маратон на четенето и литературни викторини с награди. В празничната програма, която започва в 11 ще има срещи с детски писатели, а шведското посолство ще подари на децата новото издание на “Пипи Дългото чорапче“.

„Косе Босе“ от Ран Босилек, „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев, „Врана и Лисица“ от Елин Пелин са едни от любимите детски книжки.

Теа обича мама да й чете преди да заспи и е научила приказката за „Косе Босе“ наизуст.

Никол вече чете сама. Тя е в първи клас и любимата й книжка е „Маша и Мечока“.

Виктор обича сам да си чете книжките:

„По-добре аз да си чета, защото си го представям. Нищо, че има илюстрации, просто си представям частите, в които няма илюстрации и предпочитам аз да си чета.“

Сияна харесва „Малкият Никола пътува“:

„Защото е много интересна и е за дете, което много добре се справя с живота. Понякога е по-яко и ти да си четеш“.



Вая е на 4-тири и още не може да чете, затова кара по-големите да й четат приказки. Хриси рисува и пее хубаво, но пише и приказки:

„Книга човек е хубаво да чете, защото така и си почиваш и се забавляваш, можеш да се пренесеш в съвсем различен свят.“

Малкият Стефан харесва зайчето Феликс, което пътува с летящ куфар и праща писма на Софи:

„Сега баба искам да ми прочете „Жар птица“.

Още приказни герои можете да намерите в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борислава Борисова

Борислава Борисова: Детската книга е изкуство

Книгата може да бъде  полезен спътник в живота на всеки родител и всяко дете. В това е убедена издателката на детски книги Борислава Борисова от  издателство „Таймлайнс“ . „И нвестираното“ време с децата и книгиге се отблагодарява в бъдеще,..

публикувано на 02.04.21 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън:..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г...

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин..

публикувано на 14.05.24 в 19:02