Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици и здравни специалисти получиха почетния знак на президента

| обновено на 07.04.21 в 16:13
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова с отличени медици и здравни специалисти.
Снимка: БГНЕС

Изявени медици и здравни специалисти получиха почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2. Тя започна с минута мълчание в памет медиците, загубили живота си в пандемията през последната година.

„Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към отличените медици, които продължават да работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

„Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система“, подчерта Радев.

Президентът посочи още, че здравната ни система се нуждае от лечение:

"Да спре изтичането на кадри и на ресурси. Да направи такава работна среда, в която вие да се чувствате много по-защитени", призова държавният глава.

Почетният знак на президента получиха:

  • доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в Covid зоната на болницата;
  • д-р Сибила Маринова координатор по донорство за Северен централен регион, която заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с Covid-19 във Велико Търново;
  • д-р Абдулах Заргар, управлявал успешно болницата в Исперих;
  • Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“;
  • медицинският фелдшер Роза Антова от Центъра за спешна медицинска помощ в София;
  • рентгеновият лаборант Димитър Милинич от пловдивската болница „Свети Георги“;
  • д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ;
  • началникът на инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева-Пелева.

„Мисля, че за тази година, освен че станахме по-опитни, не мога да кажа дали станахме по-смирени или добри, но станахме по-тъжни, защото видяхме много болка“, каза д-р Пишмишева-Пелева. „Аз смятам, че ще се справим с тази пандемия. Ние не сме се отказали. Много държа хората да ни помагат с лично поведение и да върви ваксинирането", добави тя.

Предвид епидемичната обстановка почетните знаци бяха връчени в рамките на две церемонии, втората от които се проведе следобед. На нея отличия получиха:

  • д-р Гергана Николовасемеен лекар с над 30 години опит; 
  • Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе;
  • д-р Костадин Сотиров - един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив, и негов председател от 2017 г.;
  • д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и зам.-председател на Столичната лекарска колегия на БЛС;
  • д-р Румен Алексов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил;
  • доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки;
  • Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация.

Семейният лекар с над 30 години опит в професията д-р Гергана Николова посвети наградата си на цялата гилдия в бяло, както и на медиците, които загубиха живота си, борейки се с пандемията:

"На тези над 120 медицински специалисти, които загубиха живота си, спасявайки живота и здравето на своите пациенти. За тези герои в бяло, които не са вече сред нас, но винаги ще бъдат между нас".

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки, се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в областния център Суми, където бе нарушено водоподаването. Руски въздушни удари в Украйна, Суми..

публикувано на 06.07.24 в 09:57

"Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада

Този уикенд - 6 и 7 юли 2024 г., се пренасяме в света на "Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада . Прожекторите са насочени към един от най-емблематичните елементи на Анивенчър - косплея. Какво е косплей: бягство или част от нашата реалност? На какво ни учи?  Това и още детайли за събитието този уикенд..

публикувано на 06.07.24 в 09:55

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските медии, организирана в края на юни за 19-ти път от БТА, традиционно дава възможност както за поставяне..

публикувано на 06.07.24 в 09:35

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на покойния патриарх Неофит, който се намира в притвора на храма. Българският патриарх Даниил ще..

публикувано на 06.07.24 в 09:33
Доналд Тръмп

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на президентския му имунитет. Искането на Доналд Тръмп и неговите адвокати беше депозирано пред..

публикувано на 06.07.24 в 09:11
Марин льо Пен

Популярността на "Национален сбор" във Франция продължава да спада

Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди утрешния втори тур на парламентарните избори във Франция. Очаква се "Националният сбор" и съюзниците му да получат между 175 и 205 места в парламента, като за абсолютно мнозинство са необходими 289...

публикувано на 06.07.24 в 09:00