Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенският театър кани на куклено представление за възрастни - "Ученикът и смъртта"

Васил Василев разказа в "Рано в неделя" за изкуството да ръководи Драматично-кукления театър в Плевен

Васил Василев
Снимка: Латинка Светозарова

"Най-лесното е да започнеш да режисираш своя живот, така да си да го подредиш, поставиш и изведнъж да се отстраниш леко от него, да го погледнеш отстрани и да разбереш, че когато започне животът, а той си има своите пътища, неписани и писани правила, да се впуснеш в него и да започнеш да го живееш", каза за БНР Васил Василев, директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен.


Професор Христо Христов е дал насоката на Васил Василев към режисьорската професия:

"Той беше човекът, който ме откри. Още от самото начало, когато кандидатствах пред него, когато започнахме да учим, той не знам какво откри в мен, но той ми даде напътствията за режисурата. Това беше най-голямата ми крачка - да му се доверя и да тръгна след него, по неговия път, който той ми показа", подчерта Василев. 

В предаването "Рано в неделя" той сподели още, че е "много хубаво, когато режисьорът и директорът на един театър се познават и се разбират, защото когато двамата се разбират, те могат да намерят верния път за поставяне на един спектакъл":

"Най-трудно на един директор е да обясни на режисьора как може да се направи нещо с минимални средства, то да изглежда много красиво, голямо, а когато режисьорът и директорът са едно, те много бързо си разбират проблемите и гледат как от нищото могат да направят феноменални неща".

Драматично-кукленият  театър "Иван Радоев" в Плевен подготвя три спектакъла, които чакат своите премиери, допълни директорът:

"Съвсем скоро ни предстои най-новото куклено заглавие в театъра, с едни невероятни кукли в една красива обстановка. За пръв път на голяма сцена на Плевенския театър ще бъде реализирано куклено представление за възрастни - "Ученикът и смъртта", куклена адаптация на полска приказка с режисьор Денис Симеонов, който има първи професионален дебют на нашата сцена и Ваня Плачкова, сценограф, майстор на куклите, тя също е със своя дебют на нашата сцена. Това е проект, който го правим съвместно с Националната академия за театрално и филмово изкуство".

Васил Василев и Надя Василева           Снимка: личен архив

За Васил Василев изкуството е неговия живот, но самия живот не може да бъде театър:

"В живота нямаш право на репетиция, не можеш да репетираш живота си и после да отидеш да го изиграеш някъде. Трябва реално да го живееш и нямаш право да бъркаш, защото всяка твоя грешка води до грешки, които завличат и други хора. За мен не може животът да бъде театър. Театърът е изкуството, което може да показва и напътства какъв е живота, той може да бъде огледало, лупа, да ти увеличи, да ти покаже, за да не допускаш грешките, но в живота не можеш да грешиш, няма поправителен, ако бъдеш безотговорен към него".

В последно време вниманието на Васил Василев е насочено към едномесечния Матей, неговото трето дете. Големият му син е на 12 години, дъщеря му е на 6. Съпругата му - красивата актриса Надя Василева е поела изцяло грижите към най-малкото дете. Таткото сподели, че понякога го успокояват с класическа музика.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нашата София" - изложбата, която показва колко чудесен е градът ни

People of Sofia и Фондация "Аз съм София" организират изложбата "Нашата София" в арт пространство "Къщата на София". Откриването е тази вечер от 18 часа и ще може да се види в следващите 2 седмици. Пред БНР фотографът Вихрен Георгиев, създател на People of Sofia, разказа:  "В рамките на фестивала "Аз съм София" представихме 10 души. 4 от..

публикувано на 21.10.24 в 10:20

Великолепно начало на новия сезон на Балет “Арабеск“

На 11-и октомври елитната българска трупа за съвременен танц – балет “Арабеск“, откри новия си сезон 2024/2025 г. с премиера на балета “Тайната Данте“ – творба на хореографа Асен Наков по музика на Румен Бояджиев син. За мен това беше много интересен и вълнуващ спектакъл на най-високо ниво, заслужено възнаграден от публиката в залата на..

публикувано на 20.10.24 в 12:10
Венета Терзиева и Валентин Григоров

С Венета Терзиева от Кашина до Берлин

Една непозната за мен досега, прекрасна и увлекателна авторка ме грабна с книгата си с разкази " От Кашина "ми от дек", Венета Терзиева, родом от това селце. Покани ме на представяне на книгата си в София, заедно с любимия Валентин Григоров - поет и бард. Останах повече от приятно изненадана като започна прочита на неин разказ. Книгата..

обновено на 20.10.24 в 10:21
Росалин Наков

Росалин Наков: В инструменталната музика всеки може да открие нещо за себе си

Композиторът Росалин Наков казва, че много обича инструменталната музика. Сам създава такава и я изпълнява на пиано. Като композитор пише песни и за известни певци. Дълбокият свят на музиката обаче отваря пространството на чистият звук, който се абстрахира от стиха и стила на певеца. В това звучене слушащият музиката се потапя в..

публикувано на 18.10.24 в 09:43

Националният музикален театър поставя “Криворазбраната цивилизация“

В Деня на народните будители  - 1 ноември,  на сцената на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ ще бъде премиерата на мюзикъла “Криворазбраната цивилизация”, по знаменития телевизионен мюзикъл от 1974 г. с Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Никола Анастасов, Лора Керанова и Зорка Димитрова. Режисьор на спектакъла е..

публикувано на 17.10.24 в 14:49

Симфоничният оркестър на БНР с концерт за 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев

Симфоничният оркестър на БНР ни кани на концерт утре вечер – 18.10, в зала "България". Събитието започва в 19 часа, а поводът е 90-ата годишнина на акад. Васил Казанджиев.   Той е голяма фигура в българската култура, доайен сред композиторите и диригентите у нас, както и педагог, възпитал поколения млади артисти в Националната музикална академия..

публикувано на 17.10.24 в 12:17
Десислава Денева

Десислава Денева открива изложбата си "Някъде тук"

Художникът Десислава Денева открива днес от 17.30 часа изложбата си "Някъде тук" в столичната галерия "Българи". В картините си авторката противопоставя доброто и злото, тъгата и радостта, детайлната разработка и някои елементи от картините, които са общи и символни . Нюансите в емоционалното състояние, нюансите в цветовете и колорита са..

публикувано на 17.10.24 в 10:38