Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините на „Джонсън и Джонсън“ не пристигнаха в Испания

Ваксина срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън" и "Янсен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на здравеопазването на Испания предупреди късно снощи автономните региони, че днес няма да получат първите дози на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, които трябваше да започнат да се прилагат във възрастовата група между 70 и 79 години.

Причината е в спряната доставка от страна на производителя, който поиска време, за да проучи шест случая на тромбози в Съединените щати.

Шест случая на тромбози при почти 7 милиона ваксинирани, твърде малък процент, който обаче притесни производителя на ваксината и спря договорените количества за Европа.

Испания трябваше да получи първата си пратка снощи и днес да я разпредели между автономните региони. Само за месец април се очакваха 300 000 бройки, а до края на юни 5,5 милиона. Испанската агенция за лекарства е в постоянен контакт с Европейската агенция, каза министърът на здравеопазването Каролина Дариас и уточни, че страната е подготвена да получи първата пратка от ваксината.

Забавянето ще бъде обсъдено този следобед на Междутериториалния съвет по здравеопазване между централното и регионалните правителства.

Въпреки спирането на разпространението каталунската фармацевтична компания „Reig Jofre“ обяви, че запазва плановете си да започне производството на тази ваксина през юни в своите съоръжения край Барселона.

Освен това при проучванията осем испански болници вече са участвали във фаза 3 на клиничните изпитвания и имат добри впечатления за ваксината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В САЩ поставят на "пауза" ваксината на "Джонсън и Джонсън", проучват тромбози

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръча временно да бъде спряна употребата на ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" ("Янсен"). Причината - проучване на случаите с образуване на кръвни съсиреци..

обновено на 14.04.21 в 00:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за бури и градушки в Обединеното кралство

Метеорологичната служба в Обединеното кралство издаде предупредителен жълт код за гръмотевични бури за петък и събота.   Лятото на Острова изглежда е към края си, ако се съди по прогнозите. Освен риска от мълнии, на някои места в южна Англия и Уелс..

публикувано на 20.09.24 в 05:23
Сан Себастиан кино фестивал

Започва 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан

Кинофестивалът в Сан Себастиан започва тази вечер.  72-то му издание обещава добро кино и блясък на звезди от първа величина. 120-метровият червен килим в театър "Виктория Еухения" вече ги очаква, пишат испанските медии. Фестивалът в Сан Себастиан, който..

публикувано на 20.09.24 в 05:04
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с..

публикувано на 20.09.24 в 04:06
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с..

публикувано на 19.09.24 в 21:01