Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студеното време нанесе поражения на част от кайсиевите дръвчета в Силистренско

Снимка: Иван Недев

Студовете през март и слана през април попариха голяма част от ранните сортове кайсии в Силистренско, съобщават земеделски стопани от региона.

На места са засегнати и по-късни сортове от плодните дръвчета, но в много по-малка степен.

Производители от региона съобщават за поражения от 30 до 70 процента.

Щети има и в градината на фамилията Недеви в тутраканското село Сяново. Най-младият в семейството Иван Недев  учи за агроном и следи ежедневно състоянието на над 300 дка с кайсиеви насаждения. Според него любопитното е, че се очаква сланата да е оказала ползотворно влияние върху техните дръвчета.

При среднокъсните и късните кайсии, сред които сортовете Мъркулеще и Киото, поражения няма. По думите на младия агроном ще се наложи ръчно да разреждат, тъй като са натоварени с доста плод на този етап.

Попарени са и дръвчетата в градината на Даниел Станчев от ситовското село Искра, но добрата новина е, че и там сланата не е засегнала останалите сортове. Но с това не свършват опасностите за бъдещата реколта.

Иван Недев

От години за земеделските стопани е проблем това, че застрахователните полици покриват унищожаването на реколтата и направените разходи по ограничаване на вредите от природните катаклизми единствено за периода от 20 април до 1 октомври. 

"Загубите към днешна дата причинени от ниските температури и сланите не очакваме да ни бъдат признати", сподели Иван Недев.

Близо 20 000 дка са насажденията с кайсии в Силистренска област. В целия регион през миналата година беше отчетена слаба реколта.

Утехата е, че на този етап са попарени само ранните кайсии. И битува усещането, че ако нещо друго не се случи, кайсии ще има.

Няма поражения при прасковите, сините сливи, ябълките и черешите, тъй като още не са в масов цъфтеж.

Репортажа на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова: Интересът на Китай към Близкия изток е силно изразен. Пекин се нуждае от партньор в региона

Политическото лидерство на Нетаняху не е преставало да бъде оспорвано. Другото, което поставя под въпрос бъдещето на мирни инициативи в региона, е самата война. Това каза пред БНР Румяна Бъчварова, бивш посланик в Тел Авив. Запитана очертава ли се ново сериозно подобрение на отношенията между Израел и арабския свят при втори мандат на..

публикувано на 27.07.24 в 11:48
Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И, 24 юли 2024 г.

Щефан Майстер: Без Китай няма да бъде постигнат траен мир в Украйна

Русия е изтеглила всички свои военни кораби от Азовско море – твърдението е на украинските военноморски сили. Според говорителя им Дмитро Пленчук изтеглянето се дължи на успешните украински удари по анексирания Крим. През Азовско море руската армия осигурява доставките за окупационните сили на полуострова. Това е само един щрих от общата..

публикувано на 27.07.24 в 11:25
Патриарх Даниил

Патриархът оглави литургията в храм "Св. Седмочисленици" в София на празника на Свети Пантелеймон

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил оглави  литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици" на празника на Свети Пантелеймон, който отбелязваме днес. Много вярващи се помолиха за здраве в църквата. На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици. Св. Пантелеймон бил от град..

публикувано на 27.07.24 в 11:23
Тодор Джиков

БСП иска актуализация на бюджета с 320 милиона лева

В понеделник парламентарната група на БСП ще внесе в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета с 320 милиона лева. Това съобщава в социалните мрежи председателят на Асоциацията на картофопроизводителите и бивш зам.-министър на земеделието Тодор Джиков.  Парите са нужни за изплащане на втория транш по Държавната помощ заради войната в..

публикувано на 27.07.24 в 11:18
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти

Продължава борбата с пожара в планинската местност "Пъстрина", където вече изгоряха 4 000 декара сухи треви и храсти  на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел Емилия Григорова: "Дойде откъм района на Бойчиновци. Един от пастирите ми се обади...

публикувано на 27.07.24 в 10:58
Виктор Орбан

Продължава посещението на Орбан в Румъния

В Румъния продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Снощи той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство. Договорено е да започнат предпроектни проучвания за високоскоростната железопътна връзка Будапеща-Букурещ, важна за транспорта в Централна..

публикувано на 27.07.24 в 10:49
Андон Балтаков

Андон Балтаков за изборите в САЩ: И двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад . Така вижда ситуацията месеци преди президентския вот в САЩ журналистът Андон Балтаков, бивш генерален директор на БНР. Балтаков живее в Ню Йорк. "Американската демокрация, както е заложена в Конституцията, е доста устойчива, гъвкава, не може да бъде пречупена лесно..

публикувано на 27.07.24 в 10:46