Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до два дни ваксинираните българи да станат 800 000

| обновено на 29.04.21 в 12:37
Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на брифинг на Националния оперативен щаб, че нивата на заболяемост в България са по-ниски от тези в съседните страни и същевременно мерките в страната си по-меки, отколкото в редица други страни.

14 038 проби са направени през последното денонощие, 1388 са новите случаи - 9,9%. 402 497 са потвърдените случаи и това означава, че заедно с ваксинираните над 1 милион българи вече имат имунитет, отчете Ангелов.

Той посочи, че тенденцията броят на новозаразените да намалява е трайна и благодари на всички български граждани за спазването на мерките.

При лекарите вече е постигнат колективен имунитет, отчете още здравният министър в оставка.

На седмична база има 9 774 нови случаи, излекуваните са над 17 000.

Тенденцията за намаляване на заболеваемостта е трайна, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов. По думите му над 1 милион граждани са защитени към този момент от коронавируса. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи:

"Постигната заболеваемост за 14-дневния период в България от 332 на 100 000 ни поставя на 18-то място в ЕС. Съответно, на Балканския полуостров тази заболеваемост ни отрежда 6-то място. Съответно, смъртността е на второ място в ЕС след Унгария - Ние сме с 21 на 100 000, а в Унгария е 31 на 100 000. И трето място на Балканския полуостров след Босна и Херцеговина и Северна Македония".

В Кипър заболяемостта е 4 пъти по-голяма, в Швеция – 3 пъти, посочи още Кунчев.

България е с изходно висока смъртност, която е над средната за ЕС и към нея се добавя и тази заради коронавируса, коментира Ангелов. Той посочи, че за преодоляването на проблема са разписани мерки в плана за възстановяване и устойчивост. 

Днес ще бъде издадена заповед за удължаване на епидемичната обстановка и здравните меркиЩе бъде забранено влизането в България на пристигащи от Индия и някои други държави.

От петък ще заработят зелените коридори, които ще бъдат с ваксини на основата на РНК, и най-вече - с ваксината на "Пфайзер". От 10 май ще заработи електронната система за ваксинация, когато ще можем да избираме и ваксина. 

Директорът на Пирогов Асен Балтов посочи:

"Няма да има възможност за предреждане на опашка и да има някой който да казва: "Аз съм записан в електронната система, примерно, за 11,10 ч., а седя и чакам тук два часа". В момента всички, които имат желание да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани".

При този темп на ваксинация колективен имунитет се очаква да бъде постигнат до края на август, каза още Костадин Ангелов и призова:

"Именно заради Индия искам да призова всички български граждани да бъдем разумни, да продължим да спазваме мерките, дотогава докогато постигнем колективен имунитет".

България разполага с достатъчно количества ваксини и ще бъдат отворени още зелени коридори в петък, увери Ангелов.

Председателят на ваксинационния щаб проф. Гигов посочи, че днес и утре ще бъде достигнато числото от 800 000 ваксинирани български граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА спря издаването на в. "Авги"

Лявата гръцка опозиционна коалиция СИРИЗА спря вестник "Авги" - орган на демократичната левица, в резултат на което започна стачка на журналистите. Лидерът на партията Стефанос Каселакис спря изданието на неочаквано и без консултация с журналистите от вестник "Авги". От ръководството на СИРИЗА се аргументираха с икономически проблеми...

публикувано на 26.06.24 в 13:33
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо се вижда, че ПП-ДБ отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно ИТН. Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю..

публикувано на 26.06.24 в 13:20

ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година...

публикувано на 26.06.24 в 13:18
Партия

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство

Представители на най-малката парламентарно представена партия "Величие" - Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков, са на при президента в рамките на обявените консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за кабинет. "Както знаете ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата..

публикувано на 26.06.24 в 13:14

Прокуратурата разследва длъжностно лице от МОН за пране на пари

Прокуратурата разследва длъжностно лице от Министерство на образованието и науката за неизгодна сделка и пране на пари.  Срещу него е образувано досъдебно производство от разследващ инспектор от Антикорупционната комисия за това, че в периода от 2018 до 2023 година съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства...

публикувано на 26.06.24 в 13:12

Товарен влак ударил лек автомобил в Русенско

Товарен влак е ударил лек автомобил рано тази сутрин.  Инцидентът е станал малко преди 8:00 часа в междугарието Моруница - Бяла, Русенско. Товарната композиция е ударила автомобила, който е пресичал линията при задействан прелез.  Няма пострадали, заявиха за БНР от БДЖ.  Към момента движението на влаковете в района е възстановен. От..

публикувано на 26.06.24 в 13:04

Продължава израелската офанзива в района на Рафах

Израелската армия продължава офанзивата в района на Рафах. Тази нощ са нанесени удари и в северната част на Ивицата Газа. Интензивни престрелки са избухнали в западния квартал Тел ас-Султан на Рафах. Бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад" са атакували израелските сили с противотанкови ракети и минохвъргачки. Двама палестинци са загинали при..

публикувано на 26.06.24 в 12:51