Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Попов: България трябва да дефинира къде е между Изтока и Запада

Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

„В последните три-четири месеца забелязваме опит да се консолидира Западът, да се намери обща позиция по отношение на Русия. Стартът на този тип консолидирана позиция започна от влизането на Джо Байдън в Белия дом. Имаме геополитически конфликт, който изисква всички, които смятат, че са свързани с т. нар. Запад, да изработят своите национални политики по отношение на Русия. Затова можем да кажем – на Студена война като на Студена война.“ Този коментар направи в предаването „Преди всички“ проф. Здравко Попов от Института за публична политика, бивш посланик в Чехия и основател на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Това, което наблюдаваме, твърде много наподобява на онова, което оформи световния ред след Втората световна война и държа света в блоково противопоставяне, допълни проф. Попов.

Според него опитът за стратегическо партньорство между Запада и Русия от края на 20 век и началото на 21 век е говорел, че „Западът и Изтокът са намерили форма, в която съвместно да участват в изработването на правилата на световния ред“. Това обаче е било в сила до 2014 година, ключова за трансформацията към превръщането на Русия в стратегически враг. „И тази ключова година е свързана преди всичко с анексирането на Крим.“

Относно инструмента гонене на дипломати и създаване на забранителни списъци проф. Здравко Попов отбеляза, че тези санкции нямат ефект и предизвикват реципрочни мерки.

Русия отговаря по закона на физиката – всяко действие има свое противодействие. Когато имаме физически закони, които започват да дефинират законите на международния ред, нещата се превръщат наистина в квазивоенни, ние се намираме в някакъв тип война“, коментира той пред БНР.

Байдън дефинира образа на Русия като работеща срещу демокрацията и ценностите на западния свят, изтъкна още Попов.

Според него важният и по-дълбок въпрос за нас е доколко България е в състояние да придобие хомогенност в своята идентичност, цивилизационна и геополитическа ориентация. „Това е проблем, изглежда, който наблюдаваме през последните 30 години.“

Въпросът е дали България и геополитическото й място в света, нейната история, а и нейното бъдеще, предполага отговор на въпроса „или-или“, или тя е дефинирана да бъде винаги някакъв мост, някаква граница между Изтока и Запада и трябва да поставим този въпрос.“

Ние няма как да заприличаме на една чисто западна страна, да кажем, на Нидерландия, подчерта Здравко Попов. 

Ако радикализираме тези два полюса – много голям процент на западност или много голям коефициент на източност, България къде е между тези два полюса? Тя трябва да се идентифицира, да се определи къде гравитира, но не може да не се съобрази с реалното си място.“

„От нас искат да покажем някаква геополитическа реалност. Това е своеобразен тест според мен. Той е тест за всички бивши социалистически страни. Повече точки трябва да се наберат от този тест, за да се придобие това доверие.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13