Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45-ото НС ще остави следа с един приет закон

Проф. Галунов: Създава се впечатлението, че всичко е на ръба на правомощията на президента

Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

"45-ият парламент ще остави следа с това, че е само с един приет закон - Изборният кодекс, който предизвика доста разнопосочни тълкувания". Това мнение изказа пред БНР проф. Тодор Галунов, преподавател по политология във Великотърновския университет. Той добави, че това Народно събрание ще се запомни като най-краткото в новата история. 1913-а и 1923-та година са били също много къси парламентите.

Според него парламентът е показал, че "сегашното поколение български политици трудно работи в консенсус":

"Синдромът на идеята да има една силна партия и крехка опозиция, която да да не ѝ пречи много, сякаш стои в българското политическо общество. Надделяха партийните сметки - какво би станало, ако някоя състави кабинет. Ако направим баланс между държавническото мислене и партийността, надделя идеята дали нови избори ще донесат дивиденти на някого и по-малко на друг".

Проф. Галунов предложи при една бъдеща конституционна реформа да се разпише ясен срок, когато се връчва проучвателен мандат на първата и втората политическа сила в Народното събрание:

"Защото в момента има противоречиви тълкувания. ... Както и сега - за разпускането на парламента - когато се изчерпи възможността да се създаде правителство, парламентът не е изпълнил своята функция и трябва да се разпусне. Виждаме, че в момента НС не се разпуска, въпреки че Конституцията не дава възможност той да продължи своята работа".

Преподавателят по политология беше категоричен, че не звучи прецизно решението да се удължава срокът за разпускане на НС заради това, че ЦИК няма да може да се справи със задачата си. Той уточни, че и при такава ситуация трябва да бъде фиксиран точен срок:

"В момента се създава впечатлението, че едва ли не всичко е на ръба на правомощията на президента и той донякъде е на път да излезе извън рамките на нормите за разпускане на парламента".   

По думите на проф. Галунов втората партия на последните избори - "Има такъв народ", се е държала като победител и всички са очаквали тя да състави правителство.

Според него е некоректно към избирателите поведението на партиите, които заявяваха, че ще кажат с кого ще се коалират, но след като минат изборите.

"Партиите трябва да са по-честни и да кажат къде отиват и какво ще направят. Отсега да кажат дали ще направят някакъв кабинет, защото, ако резултатите се повторят, какво ще прави днешният политически елит - ще търси избори до дупка ли. Защо? Кому е нужно!". 

Проф. Тодор Галунов посочи, че рязкото политическо говорене, което е базирано на разкритията в комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, ще повлияе на предстоящите избори в две посоки:

"ГЕРБ ще направи опити да мобилизира своя електорат. От друга - това говорене ще се яви като стимул към избирателите, които искат промяна, да гласуват за партиите на промяната".

По думите му не бива да се натоварва със свръх очаквания служебния кабинет, който ще бъде създаден от президента Румен Радев.

Интервюто на Даниела Големинова с Проф. Тодор Галунов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сирийски войници и цивилни инспектират мястото на въздушен удар, насочен към превозно средство в квартал Ал-Мазех в Дамаск, Сирия, 21 октомври 2024 г. Най-малко двама души са убити, а други трима са били ранени при израелския въздушен удар, според сирийската агенция SANA, която цитира военни източници.

Израелски удар в Дамаск, според израелската армия е убит високопоставен член на "Хизбула"

Трезор на "Хизбула", в който са съхранявани злато и пари в брой на обща стойност милиони долари, е бил поразен от израелската армия, обяви командването ѝ тази вечер. Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула" Израел атакува клонове на свързана с "Хизбула" ливанска банка Израел е нанесъл близо 300 удара по..

публикувано на 21.10.24 в 22:18

Още 4 заседания до края на годината по делото за фалиралата "Дупнишка популярна каса"

Окръжният съд в Кюстендил насрочи за ноември и декември още 4 заседания по делото за фалиралата през 2013 година "Дупнишка популярна каса".  Процесът мина през сложни обрати и перипетии, беше спиран и подновяван. Прокуратурата е залята от жалби на вложители в "Дупнишката популярна каса", която от месец е затворена Документите от разследването..

публикувано на 21.10.24 в 21:56
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е възникнал пожар в съседен имот, обитаван от 62-годишен местен жител, който живее сам. Огънят е унищожил..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44