Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън не изключва карантина за райони, засегнати от индийския щам на коронавирус

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство съобщи подробности за мерките, които ще вземе в Англия по повод на растящата загриженост от разпространението на индийския вариант на Ковид-19. Сред тях са осигуряване на втора доза ваксина в районите, които са огнища на заразата.

От общественото здравеопазване на Англия съобщиха, че са регистрирани 1313 случая на заразяване с индийския вариант на вируса. Това е двойно повече от случаите преди седмица. 

Министърът на здравепозването Мат Ханкок заяви, че правителството оказва пълна подкрепа на районите, които са най-тежко засегнати и призова хората да бъдат бдителни. От Министерството на здравеопазването посочиха, че няма категорични доказателства, че този вариант утежнява заболяването или че ваксината не е ефективна срещу него. 

Министрите обаче не могат да изключат повторно налагане на икономически и социални ограничения на местно ниво. 

По-рано премиерът Борис Джонсън също не изключи възможноста от местни карантини в най-засегнатите райони, но допълни, че няма данни, които да повлияят на решението му за излизане от локдауна, както беше планирано. 

По-активно тестване вече се осъществява в 15 района на Англия. Успешно продължава и масовото ваксиниране. 36 милиона британци са с първа доза, а 18,8 са напълно ваксинирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън на пресконференцията в Лондон

Борис Джонсън одобри облекчаване на ограничителните мерки заради коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън даде официално благословията си за следващата фаза на облекчаване на локдауна от 17-ти май. Той изрази увереност, че неговата „пътна карта“ за излизане от локдауна ще бъде спазена като срок, като на 21-ви юни ще отпадне и..

публикувано на 11.05.21 в 04:43

Във Великобритания ще поставят и трета доза от ваксините

Всеки над 50-годишна възраст във Великобритания ще може да си постави трета доза от ваксина срещу коронавирус през есента. Това съобщи вестник "Таймс". Целта на ваксинирането за трети път е пълното изкореняването на инфекцията до Коледа, става..

публикувано на 06.05.21 в 12:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи края на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена

Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена. Създаването на правителство с третия мандат също е малко вероятно предвид предварителните заявки на партиите. Това коментира зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов..

публикувано на 08.07.24 в 18:58
Джордан Бардела говори на брифинг в Париж, 8 юли 2024 г. .

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в ЕП

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в Европейския парламент, стана ясно след брифинг на нейни представители. Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"..

публикувано на 08.07.24 в 18:41
Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа. Левицата се очертава победител във Франция, но без парламентарно мнозинство..

публикувано на 08.07.24 в 18:23
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко за атаката над болница в Киев: Един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната

Над 30 души загинаха днес при масирани руски ракетни удари по цивилни в пет украински града. Крилата ракета разруши детска болница в столицата Киев.  "Това беше един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната", заяви кметът Виталий..

публикувано на 08.07.24 в 18:10

Израелски танкове и пехота щурмуват позиции на "Хамас" в Газа

Израелски танкове и пехота щурмуват днес позиции на "Хамас" в главния град на Ивицата Газа след масирани бомбардировки през нощта, докато в катарската столица Доха продължават усилията за постигане споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване..

публикувано на 08.07.24 в 17:52