Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5000 мароканци достигнаха испанския анклав Сеута в Африка

Най-малко 5000 мароканци са успели да влязат в понеделник в автономния испанския град Сеута в Африка, което е рекорд в рамките на едно денонощие, съобщиха испанските власти. 

Някой от тях са пристигнали с лодки, други с плуване, а трети са заобиколили граничния вълнолом, без да бъдат задържани от мароканските власти, които охраняват границата.

Вътрешното министерство на Испания обяви, че в анклава ще бъдат изпратени подкрепления от полицията и гражданска защита. Испанските и мароканските власти са в постоянен контакт и са постигнали споразумение за връщането в родината им на мароканските граждани, пристигащи в Сеута, подчертават още от министерството на вътрешните работи в Мадрид.

Това е второто масово нашествие на нелегални мигранти от Мароко в Сеута, след като на 24-ти и 25-ти април 146 мароканци, от които 40 непълнолетни, влязоха в града с плуване. Сега нашествието към автономния испански град е започнало около 2 часа през нощта и е продължило до късните часове в понеделник. Летуващи на плажа свидетелстват, че сред тях е имало жени и много деца. 

Мигрантите са надвишили почти 14 пъти капацитета на лагера Тарахал, където трябва да останат в карантина. Един от тях се е удавил, а за спасяването на живота на останалите са помогнали Гражданската гвардия, Червеният кръст и Граничната полиция. В ход е идентифицирането им, за да могат след това да бъдат депортирани обратно в Мароко в изпълнение на споразумението от 1992 г. Единствено непълнолетните имат право да останат. 

Министърът на външните работи Аранча Гонзалес Лая посочи, че испанското правителство все още няма доказателства, че Мароко подпомага влизането на мигранти в Испания като начин за натиск върху изпълнителната власт в настоящата дипломатическа криза. Отношенията с Мароко са напрегнати защото Испания даде политическо убежище на лидера на военната организация Полисарио - Брахим Гали, който обслужва интересите на Алжир срещу Мароко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мигранти от Африка се опитват да влязат на територията на испанския анклав Сеута

Около триста мигранти нахлуха тази сутрин в испанския анклав Сеута в Мароко

Около триста мигранти нахлуха тази сутрин в испанския анклав Сеута в Мароко, съобщиха местните власти. Градът е опасан с 8-километрова ограда, висока до 6 метра. Близо 500 души я прекосиха в петък, преодолявайки съпротивата на граничната охрана. Тогава..

публикувано на 20.02.17 в 11:29
Ограда по границата на Сеута

Над 50 граничари са ранени при щурм на мигранти срещу Сеута

Над 50 марокански и испански граничари са ранени при опита им да отблъснат тълпа от около 1100 африкански мигранти, които щурмували граничната ограда на испанския анклав Сеута в Северна Африка, съобщиха испанските власти. Общо около стотина мигранти успели..

публикувано на 02.01.17 в 07:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин..

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54