Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирана трудова борса за туризма се провежда в Добрич

Трудова борса в Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Специализирана трудова борса в сферата на туризма се провежда днес в Добрич. Тя е организирана от „Бюрото по труда“ и има за цел подпомагане на наемането на работна сила чрез достъп до информация за свободни работни места и осигуряването на възможност за пряко договаряне с работодателите. На тазгодишното издание участват 15 представители на хотели, комплекси, ресторанти и други предимно от Северното Черноморие, а предлаганите от тях работни позиции са около 450.

С отварянето на част от хотелите и ресторантите по Северното Черноморие още от началото на май месец все повече се увеличава и нуждата от наемане на работна ръка. Именно с тази цел се организира и Специализираната трудова борса, сподели директорът на "Бюрото по труда" в Добрич Северина Савова.

"Тази година предвид на по-благоприятните условия и възможността да проведем този формат очакваме заявяване на около 450 работни места в тази област с участието на 15 работодатели, които ще имат възможност да презентират места, които търсят, да представят условията си за наемане и да могат да бъдат на разположение за информация на всички, които проявяват заинтересованост за започване на работа".

Неясни условия за предстоящия сезон, резервации, за които не е сигурно, че ще бъдат осъществени и липса на квалифицирана работна ръка - това са само част от тревогите на работодателите в туристическия бранш. В хотелски комплекс, намиращ се в близост до град Балчик, предлагащ многочислена леглова база, басейни, ресторанти и плаж, се търсят хора за заемане на най-различни позиции, заяви управителят му Орлин Михайлов.

"Имаме нужда от готвачи, сервитьори, бармани и камериерки. Надяваме се да можем да намерим  една част от персонала, който търсим, за да можем да направим хубав сезон".

Сервитьори, администратори, бармани и камериерки търси и хотел от Комплекс „Златни пясъци“, споделя мениджърът на хотела Славена Йорданова.

"Силно се надявам да намерим подходящи кадри предвид проблемите в последните години, но очакваме, че тук заради близостта с курортните комплекси ще намерим повече подходящи кадри. Вече имаме резервации от най-различни гости, но поради несигурността в обстановката продължават анулации, така че до последно не знаем какво да очакваме".

По думите на управителя на хотел в село Кранево Станислав Димитров квалифицираната работна ръка в туристическия бранш вече е мираж, затова те се надяват да открият хора, които ще искат да преминат първо обучение.

"Аз работя в тясно сътрудничество с "Бюрото по труда", правим и обучения, така че се надявам да открием достатъчно персонал".

Още преди официалното стартиране на трудовата борса пред сградата на Младежкия дом, където се провежда тя, се събраха десетки хора, търсещи работа.

"Като сервитьор и като помощник готвач си търся работа".

"Като готвач в кухня, аз съм работила много други работи, като администратор съм започнала, после като домакин на обект съм работила".

"Може би нещо с компютърна грамотност, администратор".

"Аз идвам от чужбина и се надявам  отново да отида в чужбина, защото така съм избрал. Живях в Германия повече от 6 години, сега си загубих работата, отново искам да се върна там".

Сезонната заетост според работодателите крие много рискове, именно защото хората не се задържат трайно на едно и също работно място. По този начин вече обучени от тях кадри или напускат страната, или намират постоянна работа и преди началото на всеки туристически сезон стои въпросът кой ще заеме свободните работни позиции.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 54 000 десетокласници на НВО по математика днес

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 07:27

Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024"

Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства днес на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024". Учението се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла". Стрелбите са част от учение на НАТО и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.  В българското учение участват..

публикувано на 12.06.24 в 07:21

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност..

публикувано на 12.06.24 в 07:17

Неконтролируем остава големият пожар в област Пафос, Кипър

Неконтролируем остава големият пожар в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник в област Пафос, и битката ще продължи през цялата нощ. Продължават и екстремните горещини на острова, като за днес Метеорологичната служба обяви жълт код за максимална температура от 41 градуса. Огненият фронт надхвърля 5 километра и наземните..

публикувано на 12.06.24 в 02:05
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26