Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната певица Стефани Кръстева - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. След преброяването на гласовете предстои и подготовка на церемонията по награждаването през октомври.
Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Последна в поредицата по азбучен ред е оперната певица Стефани Кръстева. Отговорите й можете да чуете в звуковия файл.

***

Стефани Кръстева е родена през 1994 г. във Варна. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Класическо пеене“. През 2017 г. завършва магистърска степен във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. д-р Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов.

По време на обучението си в НМА участва в операта „Бастиен и Бастиена” от Моцарт, в “Сестра Анджелика“ от Пучини, както и в детските опери от Цезар Кюи „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми”. Участва в детските спектакли на Софийската опера и балет.

Лауреат е на международния конкурс ”Звезди на изкуството“ във Варна, печели награди от Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканска Романсиада” и Международния младежки фестивал „Славянски звън”.

През 2016 г. участва във фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Следващата година дебютира на сцената на Държавна опера - Русе в ролята на Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров. Активен участник е в първия майсторски клас на световноизвестния сопран Красимира Стоянова в рамките на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2017.

През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов. Част е от Х международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, където има шанса да пее на една сцена с Красимира Стоянова. Примата става неин ментор в проекта „С усилия към звездите“ на певицата Ина Кънчева и фондацията ѝ „Културни перспективи“.

През 2020 г. участва в концерти с Държавния камерен оркестър в Жилина, Словакия. Получава покана от Софийската филхармония за изпълнение на „Стабат матер“ от Перголези с диригент Славил Димитров, а няколко месеца по-късно отново с Националния оркестър изпълнява Симфония № 4 от Малер под диригентството на Саша Гьотцел. Солистка е и в празничното Коледно матине на Националния оркестър на 25 декември 2020 г. под палката на Найден Тодоров.

Чуйте в звуковия файл как Стефани Кръстева отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова събра стихове и разкази в "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59